Noutăți

Prin implicarea comună să schimbăm soarta persoanelor cu dizabilități

La 29 noiembrie curent, în sala de ședințe a Consiliului raional, a avut loc ședința grupului de autoreprezentanți și a părinților care au în îngrijire persoane cu dizabilități din raionul Ștefan Vodă. Au fost prezenți la ședință specialiștii serviciului social raional „Echipa Mobilă”.

Dna Natalia Natalia Cojocaru, coordonatoare proiect „Implicare prin acțiuni de advocacy și autoreprezentare”, A.O.Keystone Moldova, a salutat participanții, prezentând pe Mihai Grecu, autoreprezentant din s. Lăpușna, raionul Hâncești.

Istoria vieții acestui tânăr cu dizabilitate severă care a fost abandonat de mama sa deoarece s-a născut fără un picior a zguduit toată lumea. Prezentul lui Mihai este unul fericit datorită implicării colaboratorilor A.O.Keystone Moldova care l-au ajutat să părăsească instituția rezidențială și să stabilească cu traiul în s. Lăpușna împreună cu iubita sa Maria. Casa în care locuiesc tinerii însurăței a fost donată de A.O.Keystone Moldova. „Nu vă deziceți de copii cu dizabilități, aduceți-i acasă de la instituții rezidențiale, ajutați-i să-și trăiască viața în familie, în comunitate și să fie fericiți” – acest îndemn a lui Mihai a găsit un răspuns viu în inimile părinților prezenți în sală deoarece ei, în pofida tuturor greutăților, nu și-au abandonat copiii, dedicând lor toată viața.

Aliona Rurac-Chisari, jurista asociației obștești, a răspuns la numeroasele întrebări ale părinților cu privire la măsurile de ocrotire (tutela, curatela etc.) a persoanei cu dizabilități, determinarea dizabilității unei persoane, ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului pentru familiile cu persoane cu dizabilități.

Deși în ultimii ani în țara noastră s-au produs unele schimbări pozitive în atitudinea statului față de familii cu persoane cu dizabilități, totuși măsurile întreprinse pe departe nu satisfac necesitățile existente. Spre exemplu, este îmbucurător faptul că a fost instituit serviciul de asistență personală, însă în lista de așteptare sunt înscrise în jur de 80 de familii din raionul nostru care au rămas față în față cu problemele majore, fără ajutor. Consiliul raional în fiecare an mărește numărul asistenților personali, însă nu este în stare să rezolve problema definitiv din lipsa surselor financiare în bugetul raional. Părinții au semnalat despre un spectru larg de probleme cu care se ciocnesc zi de zi, au primit informații și sfaturi utile de la reprezentanții A.O.Keystone Moldova care le vor ajuta în soluționarea unor chestiuni.

Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului „Implicare prin acţiuni de advocacy şi autoreprezentare”, implementat de A.O. Keystone Moldova cu suportul A.O. Reprezentanţa IM Swedish Development Partner.