Noutăți

Prin calitate spre competitivitate

În data de 1 februarie 2017 a fost inaugurată cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova” organizată de Camera de Comerț și Industrie (CCI), sub patronajul Guvernului, cu genericul „Prin calitate spre competitivitate”.

Președintele CCI Sergiu HAREA, la deschiderea evenimentului, a menționat că Expoziția „Fabricat în Moldova” are obiectivul de a prezenta produsele și serviciile autohtone, a atrage investitori și a-i ajuta pe întreprinzători să își găsească noi parteneri de afaceri atât în țară, cât și peste hotare.”Pentru prima dată, sunt reprezentate și companii mixte moldo-italiene, iar sub genericul „Fabricat la Iași” – au venit agenți economici din România”, a precizat președintele CCI.

Prim-ministrul Pavel FILIP a subliniat relevanța și amploarea expoziției: „Le mulțumesc organizatorilor pentru ambiția de a transforma acest eveniment în unul regional, deoarece Republica Moldova trebuie să devină deja un actor regional. În secolul XXI regulile s-au schimbat și nu mai este neapărat ca un agent economic să fie foarte mare, ci inteligent și foarte muncitor.”

La cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova” sunt prezentate mărfurile a peste 350 de agenți economici din industria alimentară, ramura vitivinicolă, industria mobilei, industria ușoară etc. Cu standuri colective participă mai multe raioane din republică. De asemenea, participă și asociații obștești, care expun la standurile lor produse fabricate de persoanele cu necesități speciale.

Programul de afaceri al expoziției a început la data de 31 ianuarie, cu Forumul bilateral moldo-rus și va continua cu Forumul bilateral Moldova–România, cel moldo-belorus și Forumul bilateral Moldova-Austria, fiecare dintre acestea având tematici specifice. Programul adițional al evenimentului mai include conferințe, seminare și mese rotunde privind eficiența energetică, exportul pe piețele internaționale, preambalarea mărfurilor, finanțarea inovațiilor, elaborarea și promovarea brandului, raportarea CNAS, alte teme actuale.

Raionul Ștefan Vodă este reprezentat de doi agenți economici din diferite domenii de activitate. Este vorba despre întreprinderea individuală “Stîș Svetlana”, administrator Stis Svetlana, or. Ștefan Vodă, producătoare de articole de vestimentație, în special pantaloni pentru bărbați și dame, membră a brandului național “Din Inimă”. Al doilea agent economic care ne reprezintă este gospodăria țărănească “Ygrick-Group”, administrator Igor Golban, s. Carahasani, activitatea de bază a căreia este producerea şi comercializarea produselor nucifere şi anume cultivarea nucilor şi migdalelor, precum și a uleiului de migdale. Scopul principal al gospodăriei este de a obţine produse ecologic-pure şi cu valoarea adăugată, atât pentru piaţa internă cât şi externă.

Sunteți invitați să susțineți producătorii autohtoni. Expoziția se desfășoară în perioada 01-05 februarie 2017, la CIE Moldexpo și va putea fi vizitată până duminică, între orele 10.00- 18.00.

Adelina BARBĂNEAGRĂ, șef, direcția economie și atragerea investițiilor

IMG_5709IMG_5710