Noutăți

Primul portal on-line de accesare a fondurilor europene pentru localitățile din Moldova și România

Centrul de Drept și Inițiative Democratice (CDID) anunță lansarea primului portal on-line de accesare a fondurilor europene disponibile pentru localitățile din Republica Moldova și România – www.accesfonduri.eu.

În pragul lansării programelor operaționale comune UE – RM, primăriile din Republica Moldova și cele din România se pot asocia mai ușor în vederea obținerii finanțării europene prin prisma accesării granturilor transfrontaliere.

„Astfel, prin intermediul platformei de accesare a fondurilor transfrontaliere europene – www.accesfonduri.eu, autoritățile publice din Republica Moldova  pot solicita on-line un parteneriat sau înfrăţire cu o autoritate publică din spațiul european. Aceeași opțiune este disponibilă și pentru autoritățile publice locale europene, care pot solicita un parteneriat cu primăriile din Republica Moldova”, se spune în comunicat.

În cadrul platformei sunt prezentate toate informațiile necesare despre fondurile europene disponibile autorităților publice locale din Republica Moldova, „iar ținând cont de faptul că aceste finanțări au un caracter transfrontalier, fondurile disponibile prin cadrul acestor programe operaționale pot fi accesate doar prin intermediul unor proiecte comune, fiind nevoie de un parteneriat sau înfrățire cu autoritățile publice centrale, regionale sau locale din UE”.

În această ordine de idei, CDID spune că „vine în ajutorul autorităților publice din Republica Moldova, lansând prima  platforma on-line de asociere/înfrățire și accesare a fondurilor transfrontaliere europene”, iar „Procesul este unul simplist, în care solicitantul alege județul sau raionul dorit pentru asociere/înfrățire și completează un formular, ce apare imediat ce a fost selectat județul/raionul”.

Direcția economie și atragerea investițiilor