La 26 martie curent, grupul operativ de lucru pentru monitorizarea continuă a executării acțiunilor preconizate de salubrizare și acțiunii „Râu curat de la sat la sat” s-a deplasat în localitățile raionului. Autorul acestor rânduri împreună cu membrii grupului – dl Alexandru Pavlicenco, vicepreședintele raionului, dna Maia Roșca, arhitect șef al raionului, dl Mircea Cuclenco, șef direcție agricultură și alimentație – au vizitat satele din zona stepei: Volintiri, Copceac, Brezoaia, Semionovca și Alava. Ajungând în localitate, întâi de toate membrii grupului au mers la primărie pentru a sta de vorbă cu primarul. În satele Copceac și Semionovca planurile de măsuri pe perioada bilunarului au fost aprobate de consiliile locale, în celelalte planurile sunt elaborate, dar încă neaprobate de consilieri locali.
În Volintiri și Copceac lucrările de salubrizare deja au demarat, la moment cele mai îngrijite fiind instituțiile de menire socială. În localitățile vizitate nicio gunoiște nu este autorizată sau cel puțin amenajată satisfăcător, prin consecințe teritoriu adiacent gunoiștilor este într-o stare îngrozitoare – peste tot, inclusiv în grădinile locuitorilor, sunt împrăștiate sute de pachete și obiecte din plastic. Colectarea gunoiului este diferită: dacă primăria Copceac dispune de tractor care, conform graficului, se deplasează pe străzile satului, strângând sacii cu gunoi, primăria Semionovca arendează cu acest scop tehnica necesară, atunci cei de la Brezoaia trebuie să ducă gunoiul de sine stătător. Spre regret, și acolo unde sunt create toate condițiile pentru evacuarea gunoiului, se mai găsesc ici-colea movile de resturi gospodărești, deoarece nu toți sătenii o duc bine cu obrazul. În unele cazuri sunt depistați cei care încalcă, fără nicio rușinare, legislația, dar și normele conviețuirii într-o localitate, însă nu sunt pedepsiți din diferite motive de APL. („Dacă amendez răufăcătorii, îmi ard casa”, a spus, în mod serios, un primar.)
Un plus mare – locuitorii satelor vizitate sunt aprovizionați cu apă potabilă, deși unele porțiuni de apeduct trebuiesc renovate. La Volintiri este nevoie de o sondă nouă de apă pentru a nu pune în pericol un sector de sat. S-a schimbat spre bine situația cu iluminarea stradală. Spre exemplu, la Semionovca toate străzile sunt iluminate, primăria, pentru o perioadă de timp, luând asupra sa achitarea pentru energia electrică. În alte sate achită cheltuielile (nu mai mult de 10-15 lei pe lună) locuitorii.
În discuții cu unii primari a fost scoasă la iveală o problemă care împiedică întreținerea sanitară și amenajarea localităților la nivel corespunzător. Din lipsa surselor financiare în bugetul local, spre exemplu, la Volintiri va fi angajată în lucrările publice o singură persoană. „Este practic imposibil de implicat în lucrările publice, conform legii, persoanele care primesc ajutorul social. În listele trimise de casa teritorială de asigurări sociale se regăsesc preponderent ori persoanele bolnave, ori de vârstă înaintată care nu pot îndeplini volumul necesar de lucru. Mai mult, o persoană trebuie să lucreze 9 ore pe lună, alta – 15 și așa mai departe. Adică nu există acea stabilitate care este necesară în orice activitate”, a descris situația creată în sat dl Nicolae Moiseev, primar de Volintiri. Nici dna Zinaida Zolotuhinanu nu s-a arătat încântată de modul actual de organizare a lucrărilor publice…
Astfel, grupul operativ de monitorizare a desfășurării bilunarului ecologic și-a început activitatea.
O notă aparte: membrii grupului au trăit un sentiment de tristețe văzând câte case părăsite și distruse de timp și oameni sunt în fiecare localitate. Soarta satelor noastre e în mare pericol…,
Valentina GORNOSTALI, membra grupului operativ