Noutăți

Prevenirea cazurilor de prăbușire sub gheață

Secţia situaţii excepţionale Ştefan Vodă vă aduce la cunoştinţa cetățenilor că la data de 2 ianuarie 2019 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat start Campaniei de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Salvatorii vor monitoriza iazurile și lacurile din Republica Moldova pe parcursul sezonului rece a anului și vor atenționa cetățenii despre pericolul prăbușirii sub gheață.

Potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol pentru pescari și minori în timpul de iarnă, în special când temperatura aerului oscilează între valori de minus și plus. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Deteriorarea gheții pune în pericol sănătatea și viața oamenilor. Totodată, salvatorii atenționează maturii să nu lase copii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. Mai mult, părinții sunt rugați să interzică strict copiilor schiatul, patinajul dar și ieșire pe gheață. În situațiile în care sânt observate persoane în pericol, trebuie apelat prompt Serviciul Unic de Urgență 112.

Secţia situaţii excepţionale Ştefan Vodă va desfășura Campania de prevenire a cazurilor de înec în perioada rece a anului în preajma mai multor râuri și iazuri din raionul Ştefan Vodă, acordând o atenție deosebită siguranței minorilor în special pe parcursul vacanței de iarnă. Potrivit datelor IGSU, în anul 2018 patru persoane s-au prăbușit sub gheață bazinelor acvatice.

Atenţie maximă, viaţa şi sănătate au prioritate!

Andrei POPOVICI,

ofiţer al Serviciului protecţie civilă al Secţiei situaţii excepţionale Ştefan Vodă, locotenent-major al s/intern.