Noutăți

Președintele raionului de vorbă cu veteranii

Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a răspuns invitației organizației veteranilor muncii din or. Ștefan Vodă de a participa la ședința lor. Evenimentul a avut loc în sediul organizației care se află în incinta casei de cultură.

Dl Mihail Tomov, președintele organizației, a prezentat o informație amplă despre activitatea organizației pe parcursul a 10 ani. Este o dată semnificativă pentru oamenii de vârsta a treia, membri activi ai organizației care are statut, cont în bancă etc. S-au făcut multe lucruri frumoase pentru a schimba în mai bine viața veteranilor. Fapta cea mai apreciată de comunitatea raională este crearea corului veteranilor care cu deosebită plăcere participă la festivaluri, sărbători și alte evenimente culturale care au loc în raionul nostru. Ziua Internațională a oamenilor în etate este în fiecare an sărbătorită în diferite moduri dar foarte interesant, cu implicarea elevilor din instituțiile de învățământ din localitate care participă la concursuri de poezii, eseuri, desene dedicate buneilor. Sunt vizitate la domiciliu oamenii în etate starea sănătății a cărora nu le permite să iasă din casă. Cu ajutorul agenților economici care răspund la demersurile scrise ale organizației veteranilor se pregătesc colete alimentare care apoi să distribuie oamenilor nevoiași. Cu susținerea financiară din partea Consiliului raional, primăriei urbei, agenților economici și oamenilor de bună credință a fost elaborată și tipărită o carte despre veterani care a creat orașul ce poartă numele lui Ștefan cel Mare – „Cu sudori sfințit-au țara”. În activul organizației sunt și alte fapte frumoase care fac viața oamenilor mai interesantă și utilă pentru societate.

Dl Tomov a vorbit și despre problemele cu care se confruntă veteranii din raion și țară: pensii mici, prețul exagerat la medicamente și servicii stomatologice, calitatea joasă a produselor alimentare în magazine și piață etc.

Președintele raionului a subliniat că este bucuros că a fost invitat la ședința veteranilor care sunt un adevărat tezaur al înțelepciunii, oameni demni de stimă și recunoștință pentru munca depusă pe parcursul vieții. Dl Molozea a trecut în retrospectivă activitatea sa în calitate de președinte a raionului, aportul Consiliului raional în dezvoltarea socio-economică a raionului.

Schimbările care s-au produs în ultima perioadă sunt vizibile și apreciate de cetățeni: reparația drumului Feștelița – Marianca, reparația parțială a drumurilor de acces spre localități care va fi continuată și în anul curent, reparația instituțiilor preuniversitare și a grădinițelor din grantul oferit de România etc. Un motiv pentru mândrie a președintelui este reparația capitală a liceului teoretic „Ștefan Vodă” și a căminului. Este meritul personal al președintelui care a dus tratative cu demnitarii înalți din România acordarea grantului din partea Consiliului județean Dâmbovița pentru reparația liceului. Au fost atrase investiții în sumă de 11 milioane de lei de la FISM care vor permite reparația blocului B și a atelierului liceului. În rezultat, vom avea în raion un liceu dotat care va corespunde cerințelor contemporane. La ultimul sunet în liceu președintele raionului poate veni cu inima deschisă deoarece a îndeplinit promisiunea dată în fața colectivului de profesori și elevi: curtea unde se desfășoară careurile a fost pavată înainte de termin (inițial era vorba de 1 septembrie 2018). Un alt succes – grantul de 400 mii de lei românești oferit de Consiliul județean Brașov pentru reparația capitală a școlii primare din centrul raional. Se depun eforturi susținute pentru a atrage investiții pentru reparația unui nivel al spitalului raional, au fost alocate surse financiare pentru reparația acoperișului și reparația internă a secției consultative spitalului raional. Din bugetul raional sunt finanțate patru centre sociale pentru copii și bătrâni, serviciile sociale acordate diferitor beneficiari. Cu susținerea financiară considerabilă a Consiliului raional a fost înălțat monumentul dedicat eroilor căzuți în războiul de pe Nistru. Dl Molozea a informat veteranii că în anul curent vor fi reparate mai multe străzi din oraș, inclusiv accesul spre grădinița nr. 2.

Veteranii au adresat președintelui raionului și unele solicitări și s-au bucurat foarte mult primind promisiunile dlui Molozea că demersurile lor vor fi examinate și soluționate.

Comunicarea care a avut loc într-o atmosferă prietenească și degajată a fost utilă pentru ambele părți. Președintele raionului a menționat că primește în audiență cetățenii raionului în orice zi a săptămânii dacă nu se află în deplasare de serviciu.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”