Incubatorul de afaceri din Ștefan Vodă

Potențialul nevalorificat al spiritului antreprenorial feminin

Este cunoscut faptul că se încearcă de mai mult timp să se faciliteze accesul femeilor în afaceri, dar și în funcții cheie din business și administrație, însă ponderea lor rămâne în aceste domenii încă destul de scăzută. Reieșind din acestea considerente, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat încă în 2013 o inițiativă voluntară, care și-a demonstrat rolul în dezvoltarea capacităților profesionale ale femeilor. E vorba despre Platforma Națională a femeilor din Moldova (PNFM). Scopul acestei platforme este de a uni femeile active pentru a promova antreprenoriatul feminin și abilitarea economică a femeilor, în special în zona rurală. Întrunirile femeilor care au loc sub egida PNFM reflectă necesitatea și dorința femeilor de a se implica în diferite activități sociale și economice din țară și de aș-i împărtăși experiențele. Activitatea are drept scop încurajarea femeilor antreprenoare, liber profesioniste, precum și a tinerelor care doresc să înceapă activități economice sau să fie active în localitățile lor .

De la lansare și până în prezent, Platforma a organizat mai multe întruniri ale femeilor. În 2015 au fost organizate patru întruniri ale Platformei Naționale a Femeilor din Moldova la nivel regional: la Comrat, Ungheni, Anenii Noi și Drochia la care au participat peste 1000 de femei antreprenoare. La întrunirea din Anenii Noi au participat și 17 antreprenoare din raionul Ștefan Vodă. În cadrul acestor întruniri s-a remarcat faptul că femeile din Republica Moldova dețin un enorm potențial nevalorificat, inclusiv în ce privește businessul. Principalul grup țintă sunt femeile din localitățile rurale, unde antreprenoriatul este mai puțin răspândit.

Prin intermediul persoanelor de contact din fiecare raion (în cazul raionului Ștefan Vodă – administratorul Incubatorului de afaceri din Ștefan Vodă) au fost identificate femeile antreprenoare cu istorii de succes care să le poată încuraja pe celelalte femei de a avea mai multă încredere în forțele proprii și siguranță că vor reuși.

Astfel de evenimente organizate sub egida Platformei le fac pe femei să-și sporească încrederea în sine, să construiască acele rețele de comunicare interpersonală de care au nevoie și, plus la aceasta, să învețe una de la alta, având experiență și activitate antreprenorială diferită. Până la sfârșitul anului va fi editată o carte în care vor fi adunate povești de succes despre femei antreprenoare din toate raioanele țării.

În acest context țin să aduc la cunoștința tuturor femeilor antreprenoare din raionul Ștefan Vodă că la data de 19 decembrie 2015, în or. Chișinău va fi organizată întrunirea Platformei Naționale a Femeilor din Moldova, unde sunt invitate toate doamnele antreprenoare din Republica Moldova. Persoanele care doresc să participe la acest eveniment rog să apeleze la tel. 0242-2-43-41, 069156332 sau să scrie pe e-mail cuclenco.tatiana@gmail.com.

Tatiana CUCLENCO, administrator IP IASV