Noutăți

Portul popular – eterna provocare

Sărbătoarea națională „Ziua Potului Popular” a fost instituită de Parlamentul Republici Moldova la inițiativa Ministerului Culturii. Conform hotărârii Parlamentului, ultima zi de duminică a lunii iunie este declarată „Ziua Portului Popular” și are drept scop promovarea valorilor autentice de patrimoniu cultural imaterial, colportate de costumul tradițional. De menționat că, în 2016, această sărbătoare face parte din Programul național al evenimentelor dedicate celor 25 ani de independență a Republicii Moldova.

Costumul popular, simbolic prin excelență, este cea mai expresivă marcă a apartenenței omului la o identitate culturală. În această ordine de idei direcția cultură, tineret, sport și turism în parteneriat cu școala profesională din centrul raional a organizat, sub egida Consiliului raional, la data de 26 iunie, prima ediție a Zilei Portului Popular. La sărbătoare ce s-a desfășurat în incinta școlii profesionale a fost prezentă conducerea raionului în plina componență și oaspeții din România – dl Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, dna Raluca Coman, șef serviciu administrația publică, și dna Oana Ivanov, șef biroul comunicare, relații externe. Este salutabil faptul că Consiliul raional, conducerea raionului susține toate inițiativele de promovare și valorificare a patrimoniului cultural atât spiritual imaterial, cât și material. O dovadă elocventă de moment – președintele raionului dl Nicolae Molozea, vicepreședinții domnii Vasile Gherman și Alexandru Pavlicenco au purtat cu mândrie în această zi cămașă națională. În semn de solidaritate cu poporul-frate a îmbrăcat o cămașă moldovenească și dl Adrian Țuțuianu.

Publicul a avut posibilitatea să vizualizeze o expoziție superbă de fotografie ce ilustrează artiștii amatori din localitățile raionului în diferite ipostaze. În cadrul sărbătorii s-a desfășurat și simpozionul raional de creativitate cu genericul „Îmbracă costumul popular” care a întrunit o serie de expoziții ale costumelor tradiționale – adevărate valori din patrimoniul muzeal, dar şi din colecţiile private ale colecționarilor din raionul nostru. Costumul tradițional a fost prezentat la patru compartimente:

Costumul TEZAUR”-„Costumul de la bunica” – costume din colecţia muzeelor de etnografie şi istorie naturală a localităților, cât şi a colecționarilor din raion. Au fost expuse și chiar îmbrăcate în această zi haine vârsta cărora depășește 80-90-100 ani. În acest sens expoziția din s. Feștelița a uimit publicul prin varietatea și valoarea sa culturală. Sătenii au păstrat cu sfințenie costumul miresei și a mirelui, haine de sărbătoare și de fiecare zi purtate de țărani pe vremuri țariste.

„Costumul scenic de sărbătoare” – vizitatorii au făcut cunoștință cu colecțiile private, cât și a caselor de cultură

„Costumul MODERNITATE” – expoziția a prezentat colecțiile create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric.

„Accesorii la costum popular” – au fost expuse batiste, cingători, brâie, chimire, traiste, pălării, căciuli, etc.

Conform programului sărbătorii, în atelierele școlii profesionale amenajate cu cele mai moderne mașini de cusut au fost desfășurate master–class la confecționarea costumului popular, accentul fiind pus pe tehnici creative, cât și piesele componente ale costumului tradițional, simbolica ornamentelor și multe alte lucruri interesante la acest capitol.

La sărbătoare au participat casele de cultură, centrele de artizanat și muzeele din 14 localități. A fost o activitate de suflet, foarte interesantă și plăcută. De menționat, că un eveniment cultural restrâns poate să te facă să te simți mândru de originile tale, de localitatea în care trăiești. Acțiunea a avut un puternic impact emoțional, deoarece niciun eveniment din viața unei comunități nu se poate desfășura decât în armonia cântecelor și în costum popular. Aceasta armonie a existat și în cadrul sărbătorii, moderatorii expozițiilor și colectivele artistice dăruind celor prezenți adevărate perle din tezaurul folcloric național.

Pentru participare activă la prima ediție a simpozionului raional de creativitate „Îmbracă costumul național” desfășurat în cadrul „Zilei Naționale a Portului Popular” au fost menționați cu diplome și cadouri de preț atât instituțiile și colectivele culturale, cât și persoanele fizice.

Astfel, prima ediție a sărbătorii s-a încununat cu succes, promovând și îmbogățind valoarea culturală care ne identifică neamul – portul popular._6267090 _6267092 _6267095 _6267396 _6267402 _6267430 _6267459_6267098