Noutăți

Portret în timp: Școala de arte Olănești la 40 de ani

În aceeași zi de duminică, 3 iunie, în raionul nostru a mai avut loc o aniversare și anume 40 de ani de activitate a școlii de arte Olănești, care și-a deschis ușile la 1 septembrie 1978 ca școală de muzică cu 4 pedagogi – Maria Beșchea, clasa vioară, Natalia Terzi, discipline teoretice, Svetlana Cotelnic, clasa pian, și  Ivan Terzi, clasa acordeon și în calitate de director. Apoi colectivul de pedagogi s-a mărit, printre ei soții Pahomov Eugen și Irina, Bondari Ion, Vlasov Sergiu, soții Bezusenco, Andrei și Ecaterina care timp de peste trei decenii au crescut mai multe generații de instrumentiști, vocaliști.

La 1 septembrie 2001 instituția primește statut de școală de arte și la moment aici activează 7 secții: instrumente populare – acordeon, baian, nai, fluier; instrumente aerofone – trompetă, flaut, clarinet, saxofon; instrumente cu coarde – vioară, contrabas, chitară; artă vocală – canto academic, popular, estradă; coregrafie; artă teatrală; artă plastică.

Pe parcursul acestor ani școala de arte au absolvit 1166 de elevi, dintre care 74 au continuat studiile în domeniul muzical. Din cei 25 de pedagogi 9 sunt absolvenții școlii –  Alexandru Prisevca, Rotari Liliana, Veaceslav Lungu, Andrei Ciloci, Irina Arpentii, Viorica Constantinova, Ecaterina Gherasimovici, Vlad Cemberji, Anghel Ostafi.

Școala de la Olănești se mândrește cu absolvenți profesioniști cum ar fi: Victor și Serafim  Bondari, Andrei Mițul, Veronica Manic, Ana Cucereavîi, Daria Braguța, Lilia și Natalia Bezusenco, Vsevolod Ivancenco, Dima Belinschii, Artur Luchianov, Alexandr Iacubov.

În prezent în școala de arte Olănești învață 252 de elevi. Școala are filiale în satele Crocmaz și Tudora.

Pentru munca depusă în această instituție cu frumoase felicitări a venit și președintele raionului dl Nicolae Molozea. Cuvinte de laudă, diplome, flori și desigur toată susținerea Consiliului raional exprimate în mesajul președintelui s-au împletit cu discursul directorului școlii dl Ivan Terzi, ca mai apoi să se transforme într-un spectacol muzical-coregrafic extraordinar însoțit de expoziții cu lucrările elevilor de la secția arte plastice. În scenă rând pe rând au evoluat elevii care pe parcursul anului de învățământ au devenit laureați și învingători a mai multor concursuri raionale, naționale și internaționale. Am să numesc pe unii din ei – Bădulescu Arina, Verebcean  Tina, Deliu Elena, Arpentii Ariana, Flashtor Maria, Onici Livia, Ganenco Alexandra, Ischenderov Cătălina, Mațarin Livia, Ceban Vlad, Perebinos Daniel, Lutenco Ana, Macașin David, Dramanciuc Elena.

40 de ani de realizări, succese și performanțe frumoase, treaptă cu treaptă în lumea misterioasă a artelor. An de an s-au tras brazde adânci în sufletele copiilor, devenind mai apoi oameni destoinici. În acest context de sărbătoare putem afirma că în spate avem o impresionantă  muncă cu efort concentrat.

Vă dorim  mulți ani de activitate, multe succese și realizări, Ștefan Vodă se mândrește cu voi!

Maria ROMANCIUC, specialist principal DCTST Ștefan Vodă.