Știm cu toții că o localitate, o țară, un neam își scrie istoria sa în trecerea timpului prin evenimente, activități, tradiții, personalități. Instituțiile de cultură înscriu și ele o părticică din istoria unui sat sau oraș, fiindcă ele rămân a fi locul unde sătenii își dau întâlnire la o sărbătoare, adunare, spectacol, concert, seară de dans, etc.
Duminică, 3 iunie curent, Casa de cultură din satul Căplani și-a sărbătorit cei 60 de ani de la deschidere cu sala de spectacole plină de oameni dornici de frumos și desigur scena plină de artiști amatori. ,,Casa Mare” a satului Căplani și-a deschis larg ușile și a primit oaspeți dragi de la Ștefan Vodă și anume președintele raionului, dl Nicolae Molozea, vicepreședintele, dl Vasile Gherman, Valentina Uța, șef DCTST, Petru Bulai, fostul lucrător de cultură, Cetățean de Onoare a raionului, primarul de Carahasani, dl Vladislav Cociu, foști lucrători de cultură. Ideea sărbătorii a fost susținută de primarul satului dl Valeriu Tabunșcic, care consideră că „a cinsti munca unui colectiv peste ani este o datorie a noastră, iar succesele artiștilor noștri este o mândrie ce constituie calea de a ne cunoaște lumea”.
În mesajul său de felicitare dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a mulțumit lucrătorilor de cultură pentru implicare activă în viața social-culturală a satului fiindcă fără educație și cultură un popor nu are viitor. Pentru munca pe tărâmul culturii foștii directori (și actualul), lucrători au primit Diplome din partea Consiliului raional, cât și cadouri de preț.
O avalanșă de diplome și cadouri au urmat și din partea primarului, oaspeților. Dl Vladislav Cociu a venit de la Carahasani și cu artiștii săi, ansamblul de fluierari „Lăstărașii”, conducător Dorin Ciobanu, originar din Căplani.
Din amintirile lui Ananie Pușca, conducătorul primului club organizat de flăcăi după război: „La început am reparat singuri o casă, unde petreceam șezători, concerte, dansuri. Flăcăii se mai întreceau la trântă, șah, domino, alte probe sportive. În 1958 s-a construit în centrul satului o mândrețe de clădire cu coloane albe, pe această scenă i-am văzut și admirat pe Tamara Cioban, Gheorghe Eșanu, Nicolae Sulac, Nicolae Glib, Sofia Vicoveanca, Ion Suruceanu și mulți alți artiști pe care doar la televizor sau radio îi ascultam”.
De-a lungul anilor au activat mai multe colective de artiști amatori printre care: ansamblul de dans popular condus de dl Dumitru Balaban, corul satului condus de profesorul de muzică dl Toderaș Mihail, fanfara condusă de dl Vasile Brașovean, ansamblul de dans, conducător dl Valeriu Tudosev, ansamblul vocal de fete, cât și ansamblul de muzică ușoară, conducător Vladimir Tabunșcic.
Astăzi activitatea Casei de cultură Căplani este reprezentată de către centrul de artizanat „Vasilisa”, conducător Vasilisa Maxian, ansamblul de dans popular condus de către directorul instituției dna Antonina Calalb, ansamblul folcloric „Țărăncuțele” condus de dl Anatol Tabac, ansamblul de dans popular al gimnaziului din sat condus de dna Raisa Cojocaru. Diplome de mulțumire pentru activitate artistică au primit doamnele Aliona Ceban, Aliona Calalb, Angela Garabagiu și Elena Chigai.
Personalitatea culturală a satului Căplani, dl Petru Bulai, și-a pornit activitatea din pereții acestui edificiu, ca mai apoi să-i ducă vestea prin toată republica. A revenit din străinătate și dl Semion Bulai, ex-director care mulți ani i-a consacrat activității culturale.
După 60 de ani de activitate Casa de cultură rămâne edificiul cultural care găzduiește, formează, promovează și afirmă talentele satului, de aceea aș vrea foarte mult atât locuitorii satelor noastre, cât și administrațiile publice locale să conștientizeze cu adevărat rolul acestor instituții și a lucrătorilor de cultură care muncesc cu niște salarii foarte modeste.
Maria ROMANCIUC, specialist principal DCTST Ștefan Vodă.