Noutăți

Poliția de Frontieră: realizări și perspective

În anul 2017 întreaga activitate a Direcției regionale Est a fost orientată spre realizarea atribuțiilor stabilite prin lege, precum și îndeplinirea misiunilor și obiectivelor ministeriale (MAI) și departamentale (DPF) în ceea ce privește controlul frontierei cât și combaterea eficientă a criminalității transfrontaliere.

La data de 23.01.2018, în cadrul Direcției regionale Est a Poliției de Frontieră a avut loc ședința de bilanț a activității pentru anul 2017. Ședința a fost prezidată de către șeful Direcției dl Ruslan Galușca. Participanți din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au fost șeful adjunct al Inspectoratului, dl Valentin Fiodorov și șeful Direcției generale control al frontierei, dl Corneliu Radu. Invitați în cadrul ședinței au fost președintele raionului Ștefan Vodă dl Nicolae Molozea și procurorul adjunct din raionul Ștefan Vodă, dl Beșleaga Vitalie. Conform agendei ședinței au fost prezentate rapoarte pe domeniile controlul frontierei, resurse umane, logistică, investigații speciale și analiza de risc, urmărire penală și practica contravențională.
În vederea realizării obiectivelor și acțiunilor, pe perioada anului 2017 factorii de bază ce au influențat activitatea de control al frontierei au fost:
– lansarea patrulării comune pe segmentul central al frontierei, în acest sens până la finele anului au fost desfășurate 16 activități;
– demararea controlului comun în punctul de trecere „Cuciurgani” din luna iulie, până la sfârșitul anului au fost înregistrați 12 mii de cetățeni
– Demararea controlului comun în PTF „Palanca” începând cu data de 8 decembrie 2017.
Cele 11 operațiuni de frontieră desfășurate pe parcursul anului 2017 la nivel național și internațional s-au soldat cu 26 de rețineri. Dar în urma celor 162 de activități comune cu organele de cooperare au fost constatate 57 de încălcări.
Din numărul de rețineri în punctele de trecere au fost constate 27 de cazuri de trecere sau tentativa de trecere ilegală a frontierei în cadrul cărora au fost depistate bunuri care făceau obiectul contrabandei sau traficului ilegal cu bunuri, pentru cazuri de încălcare a legislației frontaliere au fost documentate 293 de persoane din 216 cazuri.
De către ofițerii de investigații au fost reținuți 21 de infractori, iar la compartimentul situației infracționale au fost pornite 45 de cauze penale. De către organul de urmărire penală au fost pornite 111 cauze penale, dintre care unul pe trafic de ființe umane și 13 de trecere ilegală a frontierei de stat.
Pe parcursul anului 2017 de către Direcția regională Est au fost constate 591 de contravenții.
Au fost efectuate mai multe lucrări de reconstrucție și reabilitare a sediilor subdiviziunilor din subordine, astfel au fost date în exploatare sediul Direcției regionale Est și a sectorului Poliției de Frontieră „Olănești”.
De menționat este faptul, că în anul 2017 Poliția de Frontieră a împlinit 25 de ani de activitate și au fost realizate multe evenimente. Pe parcursul anului precedent Direcția regională Est a participat la manifestații consacrate evenimentelor naționale și locale. Campanii de informare și recrutare sub egida „Ghidarea în carieră” au avut loc în 15 licee și școli din zona de responsabilitate, demonstrând elevilor absolvenți beneficiile profesiei de polițist de frontieră și îndemnându-i să-și aleagă cariera în acest domeniu. Activitățile au mai inclus și 24 de acte de caritate pentru oamenii cu dizabilități și din familii social vulnerabili cât și evenimente frumoase organizate pentru copiii de la Centrul comunitar de asistență socială din satul Olănești – o frumoasă sărbătoare alături de copiii polițiștilor de frontieră cu ocazia Zilei internaționale a copiilor și cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Copiii au primit multe daruri, dar și o excursie în lumea de poveste la Castelul MIMI.

Președintele raionului, dl Nicolae Molozea a mulțumit conducerii și colaboratorilor din cadrul Direcției regionale Est pentru munca depusă cu responsabilitate și profesionalism, menționând că colaborarea constructivă cu administrația publică locală de nivelul I și II este un factor care influențează pozitiv asupra activității direcției. Mai mult decât atât, este unica direcție în adresa căreia cetățenii n-au adresat președintelui raionului nicio petiție negativă, a subliniat dl Nicolae Molozea. Președintele raionului a apreciat și faptul că polițiștii de frontieră participă în mod organizat la toate evenimentele social-culturale de rang raional, aducându-le un farmec deosebit.

În urma rapoartelor prezentate au fost stabilite sarcini pentru anul 2018.

;