A învăța să citim o poezie înseamnă a ne deschide sufletul. Însăși, poezia este viața, e umbra și lumina care catifelează natura și dă omului senzația că trăiește. Pentru a susține creația poetică, stabilirea dialogului între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă modernă veritabilă, deschisă oamenilor, la 21 martie 1999 UNESCO declară Ziua Mondială a Poeziei. Ziua mondială a poeziei este și o ocazie de a ne onora poeții, de a reînvia tradițiile și un rol privilegiat al expresiei poetice în promovarea dialogului intercultural, comunicării și păcii. Poezia mai are puterea de a ne aminti de frumusețea care ne înconjoară și de rezistența spiritului uman, produce multă plăcere prin rimă și muzicalitate.
Tot la 21 martie se mai marchează la nivel mondial și Ziua Internațională a Pădurii, care are o importanță deosebită din punct de vedere social și cultural. Pădurile sunt atractive și reprezintă un patrimoniu cultural important, o adevărată podoabă a planetei noastre întinzându-se, ca un brâu verde de-a lungul munților, dealurilor, câmpiilor și malurilor apelor. Rolurile benefice ale pădurii sunt multiple. Ea pictează pentru noi, zi de zi, imagini de o infinită frumusețe.
Așa cum poezia, pădurea, apa și pacea continuă să unească oamenii de pe toate continentele, la fel și bibliotecile publice din localitățile raionului Ștefan Vodă, invită oamenii să se alăture la marcarea acestor evenimente prin diverse activități. Cu activități educative prin poezie: /Bunele maniere, Fapte bune, Prietenii, Întâmplări din pădurea fermecată, Apa și schimbările climatice/; Momente poetice: /Eu știu o poezie, Îmi place poezia/ și Vizionarea filmelor: /Pădurea nu e un film mut, Ascultă sunetele pădurii/ au fost prezentate de către bibliotecile publice Căplani, Răscăieții Noi, Volintiri, Popeasca, Antonești și BPO Ștefan Vodă: Expoziție de cărți și de desene: /Pădurea și omul, Poezia este peste tot, Prietenii tăi din pădure, Mesaje ecologice despre pădure, Protejați apa-o resursă prețioasă, Detectivi ai apei/ – bibliotecile publice Tudora, Copceac, Crocmaz, Ștefănești, Alava, Brezoaia, Lazo,Viișoara, Semionovca, Feștelița. La fel au răsunat Poezii și cântece: /Moldova pentru Pace, Pădurea în literatură, Paparudă Rudă/ în bibliotecile publice din Carahasani, Olănești și Talmaza. În biblioteca publică din satul Slobozia sau recitat Poezii în mai multe limbi: /Suntem diferiți dar uniți prin poezie/. Biblioteca publică Ermoclia a provocat utilizatorii la poezie prin lanț. În acest context iubitorii de poezie au venit la biblioteca publică Purcari și Cioburciu cu propriile opere. Au răsunat versuri despre Pace, Toleranță, Bunăstare și mulțumiri pentru gazdă, la biblioteca publică Palanca, de către copii refugiați din or.Odessa (Ucraina).
In instituțiile muzeale au demarat evenimente cu tematica sus nominalizată, atât în incinta instituțiilor, cât și în afara lor.
Ababii Angela, specialista principală DCTST