70 de copii din raionul Ștefan Vodă și 50 din Transnistria, raionul Dubăsari, s-au odihnit gratis în schimbul III în tabăra „Dumbrava” în cadrul proiectului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” finanțat de Uniunea Europeană și Green Cross, Elveția, și implementat de PNUD. Proiectul în sumă de 20 mii dolari a fost câștigat de AO „Familia sănătoasă”, președinte dl Iurie Cheptănari, având ca partener de implementare a proiectului AO „Tinerii pentru ecologie. Izoiketa” (Общественная организация „Молодежь за экологию. Изойкета”) din or. Dubăsari.
Cu bilete la tabăra „Dumbrava” au fost premiați elevii din raion care au scris cele mai bune eseuri la tema „Apa – izvorul vieții”. Concursul de eseuri a avut loc și în instituțiile de învățământ din raionul Dubăsari.
Copiii de pe ambele maluri ale râului Nistru au fost antrenați în mai multe activități, inclusiv cu tentă ecologică. Au venit la tabără pentru a avea un dialog cu copiii dl Valentin Bejan, șeful Inspectoratului ecologic, dl Nicolae Nastasi, expert de mediu. A fost organizată excursia în s. Popeasca la pepinieră cu mai mult de 30 de soiuri de copaci și arbuști decorativi, la meșterul popular Anton Port care utilizează în gospodăria sa energia solară și de vânt. Toți copiii au participat la teatrul social materializând propriile idei și viziuni sub conducerea actorului teatrului „SATIRICUS I. L. Caragiale”, Eugeniu Matcovschi. După o săptămână de repetiții a fost prezentat cu succes acest spectacol interesant și foarte actual. Prima despărțitură, în stilul flash mob, s-a desfășurat pe terenul sportiv. Invitații, printre care și președintele raionului, dl Nicolae Molozea, au apreciat măiestria actorilor amatori și a regizorului care fără cuvinte au demonstrat ce se întâmplă în societatea contemporană: înstrăinare între oameni și indiferență, cruzime inexplicabilă, violența în familie și traficul ființelor umane, dar și dragoste, compătimire, înțelepciune și unire.
Partea a doua a teatrului social, jucată cu cuvinte, a avut loc pe terasa acoperită. Copiii au prezentat diferite situații luate din viață în două variante: negru și alb, adică cum este și cum ar trebui să fie. Au fost abordate problemele de azi, cu care se ciocnesc tinerii: dependența de droguri, de internet, discriminarea persoanelor cu dizabilități, relațiile dificile dinte copii și părinți, elevi și pedagogi, elevi-elevi etc. În mod teatralizat copiii au demonstrat că acolo unde există dragoste, stimă, omenie, cultură, înțelegere, toleranță viața e frumoasă și are culori aprinse ale fericirii.
10 zile la „Dumbrava” au micșorat distanța care desparte acești tineri de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, podurile de încredere cel mai bine pot construi tinerii. Scopul principal al proiectului a fost atins deoarece copiii au găsit limbă comună în pofida faptului că unii din ei nu cunoșteau limba română sau a cea rusă. „Молодые всегда поймут друг друга, у них есть общие интересы и занятия которые объединяют”, a spus un tânăr din Dubăsari. Când a venit momentul despărțirii, multe lacrimi s-au vărsat, multe promisiuni s-au făcut. Prieteniile care se leagă în tinerețe sunt cele mai trainice, iar prima dragoste care a bătut în inima unora din adolescenți aici, la „Dumbrava”, nu se va uita niciodată…
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”