Noutăți

Pentru bătrânețe decentă fără tristețe

La 18 februarie 2016 Asociația Obștească „Homecare” și Caritas Republica Cehia a lansat la Ștefan Vodă proiectul „Suport în dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, în partea de sud a Republicii Moldova 2015-2017”, finanțat de către Agenția Cehă de Dezvoltare prin programul „Cooperare Cehă de Dezvoltare” și implementat de Asociația Obștească HOMECARE în colaborare cu Caritas Republica Cehia. Astfel, în această zi remarcabilă în Ștefan Vodă a fost inaugurat centru medico-social „Maria Magdalena”

Petru informație:

Proiectul „Dezvoltarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu în Republica Moldova” este un proiect finanţat de Programul Czech Development Cooperation, în parteneriat cu Caritas Republica Cehia. Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor ce depind de grija altora prin consolidarea rolului şi a calităţii serviciilor socio-medicale de îngrijire în mediul de acasă şi comunitate. În anii precedenți prin intermediul proiectului în diferite colțuri ale Moldovei deja au fost deschise șase centre socio-medicale. Inițiativa dnei Tamara Adașan, directorul Asociației Homecare, de a deschide și în Ștefan Vodă un centru socio-medical a fost susținută de fosta și actuala conducere a raionului, de IMSP „Centrul medicilor de familie Ștefan Vodă” care a pus la dispoziție spațiul necesar pentru aceasta instituție.

Partea festivă a evenimentului cu participarea oaspeților înalți a avut loc la școala de arte „Maria Bieșu”. Au venit să împărtășească bucuria împlinirii cu locuitorii orașului angajații altor șase centre medico-sanitare din Moldova.

Excelența Sa, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, dl Jaromir Kvapil a vorbit despre importanța acestor centre socio-medicale și impactul lor pozitiv asupra calității vieții a oamenilor vârstnici singuratici, din păturile social vulnerabile, cu nevoi speciale. E foarte important ca toamna vieții a oamenilor care au muncit cinstit pentru dezvoltarea societății să fie decentă, fără tristețe, pensionarii cât mai rar amintindu-se de zicală „bătrânețe – haine grele”. Dl Jaromir Kvapil care se află la finele mandatului de ambasador s-a arătat mândru de faptul că poporul ceh a contribuit la lansarea acestui proiect nobil. Centrul „Maria Magdalena” peste trei ani va trece în gestiunea completă a puterii locale, aducând beneficii populației raionului. „În calitatea mea de cetățean simplu al Republicii Cehă numaidecât voi veni în Moldova pentru a vizita centrele socio-medicale și a mă bucura împreună cu beneficiarii lor pentru serviciile acordate”, a spus oficialul tăind împreună cu dl Molozea panglica roșie la intrare în edificiu.

Dna Ruxanda Glavan, ministrul sănătății, dna Valentina Buliga, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, dl Nicolae Molozea, președintele raionului, dna Tamara Adașan, directorul Asociației Homecare, și alți oaspeți înalți în luările sale de cuvânt au mulțumit dlui Jaromir Kvapil și poporului ceh pentru gestul mărinimos, asigurând că investițiile făcute vor avea continuitate, schimbând spre bine viața destinatarilor direcți. Dna Adașan a dat citirii o scrisoare de mulțumire scrisă de beneficiarul unui centru socio-medical și a înmânat dlui Jaromir Kvapil în dar o icoană de frumusețe rară confecționată manual. Dna Valentina Buliga, la rândul său, a dăruit o icoană centrului „Maria Magdalena”.

Discipolii școlii de arte „Maria Bieșu” în semn de mulțumire tuturor implicați în lansarea proiectului au prezentat un spectacol muzical de zile mari apreciat cu aplauze furtunoase atât de oaspeți, cât și de cei prezenți în sală.

După deschiderea oficială a centrului toată lumea a rămas fascinată de calitatea reparației, de condițiile create pentru beneficiari: mobilier frumos și calitativ, televizor, mașini automate de spălat și uscat rufele, echipament medical performant portativ etc. Dna Tamara Adașan a explicat că bătrânii vor găsi în acești pereți tot ce așteaptă atât de mult – atenție, comunicare, proceduri de îngrijire (baie pentru a se aduce în ordine dacă acasă nu au, spălarea hainelor și albiturilor), de reabilitare (magnetoterapie, fototerapie, electroterapie, alte servicii medicale), suport psihologic. Persoanele care nu pot veni la centru, vor fi deservite la domiciliu – centru dispune de transport.

Centru socio-medical „Maria Magdalena” a început activitatea. Să fie într-un ceas bun!

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”