Cultură, Tineret, Sport și Turism

„Pe urmele Primadonei Maria Bieșu”

Festivalul-concurs raional de interpretare vocală „Pe urmele Primadonei Maria Bieșu”, ediția a două, s-a desfășurat la 22 noiembrie curent în incinta școlii de arte „Maria Bieșu” din or. Ștefan Vodă. Acest eveniment cultural cu conotație dublă a fost dedicat celei de-a 80-a aniversare a sopranei de talia internațională Maria Bieșu.

Au jurizat concursul oaspeții de onoare din Chișinău: Leonid Gorceac, președintele Uniunii Muzicienilor, președintele juriului, Mihai Cocieru, vicepreședintele Uniunii Muzicienilor, Igor Țurcan, solist Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Irina Vinogradova, soprana, maestru în arte, Teatrul Național de Operă și Balet, Tamara Mahaev, maestru de concert, maestru în arte care a lucrat în permanență cu ilustra cântăreață, Primadona Operei Naționale Maria Bieșu.

La concurs au participat elevii școlilor de arte din Ștefan-Vodă, Olănești, Chișinău, vocaliști din alte localități ai raionului Ștefan Vodă. Participanții au fost susținuți de pedagogi, colegi, prieteni și amatori ai muzicii, ai frumosului. În aceasta zi frumoasă de sărbătoare emoții puternice au trăit tinerii vocaliști și părinții lor, de emoții înălțătoare au avut parte toți cei prezenți în sală. Moderatoarea concursului Maria Romanciuc a adăugat farmec acestui eveniment, împletind cu mare iscusință în canavaua vieții și activității artistice a Mariei Bieșu vocile interpreților. Deseori sala înmărmurea, ascultând cântăreții, pentru ca apoi să explodeze în aplauze și strigăte „bravo!”.

Când juriu în plina componență, dna Valentina Chiriliuc, sora Mariei Bieșu, dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, au urcat în scenă, emoțiile și trăirile participanților la concurs au atins apogeul. Dl Leonid Gorceac a dat o apreciere înaltă concursului, subliniind cu satisfacție faptul că s-a simțit o creștere pozitivă comparativ cu prima ediție a festivalului. Dl Mihai Cocieru, încântat de anturajul în care s-a desfășurat concursul, pe lângă bucuria că băștinașii Mariei Bieșu dau dovadă de talent promițător, și-a exprimat mulțumirea față de Consiliul raional Ștefan-Vodă care susține cultura atât moral, cât și material, în pofida crizei actuale.

Dna Valentina Uța a dat citirii verdictul juriului. Astfel, categoria de vârstă 8-16 ani: locul III – Elena Deliu (Olănești) și Ana-Valeria Dumitrașco (Ștefan Vodă), locul II – Vitalie Sardari (Volintiri), locul I – Cătălina Iscanderov (Tudora). Categoria de vârstă 17-35 ani: locul III – Sergiu Braguța (Ștefan Vodă), locul I – Dorina Caijbîrnă (Talmaza).

Premiul Mare a câștigat Tina Verebcean din Ștefan Vodă. Toți învingătorii concursului au primit diplome, trofee și cadouri atât de la Consiliul raional Ștefan Vodă sub egida căruia s-a desfășurat festivalul-concurs, cât și de la Uniunea Muzicienilor și dna Valentina Chiriliuc.

Până la ediția a treia a concursului-festival „Pe urmele Primadonei Maria Bieșu” au rămas 364 de zile… La mai mult și la mai mare!

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”