Pe data de 25 martie curent direcţia raională pentru siguranţa alimentelor a organizat şi desfăşurat şedinţa extinsă a comisiei raionale extraordinare antiepizootică. În sala de şedinţă a Consiliului raional Ștefan Vodă s-au adunat primarii, membrii asociaţiei vânătorilor şi pescarilor, specialişti ai direcției agricultură și alimentație, centrului de sănătate publică şi centrelor de sănătate din raionul Ștefan Vodă. La ședință au fost prezentă conducerea raionului în plină componență.
La întrunire au fost puse în discuţie două întrebări de bază: cu privire la profilaxie şi combatere a rabiei și cu privire la măsurile de prevenire a pestei porcine africane în localităţile raionului Ștefan Vodă. În discursul său raportorul, dl Valeriu Carauș, șeful direcției pentru siguranța alimentelor Ștefan Vodă, a menţionat despre riscul apariţiei şi răspândirii bolilor sus menționate, sursele şi măsurile de prevenire a acestora.
Pesta porcină africană a fost înregistrată în imediata apropiere de granița Republicii Moldova, în Ucraina, regiunea Odesa, raionul Razdelinaia, localitatea Stepanovca. Pe data de 23.03.2016 a fost înregistrat un nou focar în regiunea Odesa, raionul Ovidiopoli, localitatea Nadlimanscoe.
Astfel, pesta porcină este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor. Este o maladie infecțioasă, de origine virotică, foarte contagioasă, cu evoluție obișnuit acută, care afectează porcii mistreți și porci domestici indiferent de rasă, vârstă și sex. În caz de apariție poate aduce pierderi economice foarte mari. Surse de contaminare: sângele, țesuturile, excrețiile sau secrețiile provenite de la animalele bolnave sau moarte ce pot contamina direct (contact între specii susceptibile) sau indirect (hrana contaminată; vehicule, habitat, pășune; haine, îmbrăcăminte; vizitatori, comercianți; veterinari; căpușe cu cuticula moale din Genul Ornithodorus anterior infectate; transfrontalier boala se transmite prin resturi alimentare rezultate de la igienizare în porturi, aeroporturi și hoteluri internaționale). Perioada de incubație -5-15 zile în cazul infecției naturale, posibil chiar câteva săptămâni în cazul infecțiilor naturale cu tulpini slab patogene.
Pentru această boală nu există tratament specific și nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise și distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat la prețul de piață a animalelor.
Factorii care influențează riscul răspândirii PPA:
*endemicitatea care se poate instala în populațiile sălbatice și răspândirea ei în arii în care nu există control;
*sistemul de creștere a porcinelor organizat necorespunzător și care nu permite măsuri de bio-securitate adecvate pentru toate categoriile de exploatații;
*mișcări necontrolate a animalelor posibil infectate;
*sacrificare porcilor bolnavi pentru consumul familial, în absența controlului oficial;
*vânzarea produselor pe piața necontrolată;
*ineficiența sistemului de identificare și care nu poate asigura eficient trasabilitatea animalelor vii și a produselor care au suferit mișcări frauduloase;
*lipsa de informare și conștientizare a operatorilor economici, fermierilor, personalului îngrijitor, responsabililor fondurilor de vânătoare, administrației veterinare referitoare la importanța notificării imediate a suspiciunilor și a prezentării de probe;
*absența sau insuficiența unui sistem de colectare și ecarisare corespunzătoare a deșeurilor și confiscatelor.
Boala are următoarele semne: stare febrilă cu temperatura corporală foarte ridicată (40,5 -42 de grade), roșeața sau învinețirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împletire în mers, care poate apărea cu 24-2-48 de ore înaintea morții, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.
Autorităţilor administraţiei publice locale, conducătorilor gospodăriilor care se ocupă de creșterea porcinelor, colaboratorilor întreprinderii silvo-cinegetice, cetățenilor li s-a recomandat să informeze direcţia raională pentru siguranţa alimentelor despre toate cazurile de îmbolnăvire sau pierire a porcinelor domestice și mistreților.
Atenție! Oamenii nu pot să se infecteze de virusul PPA!