Noutăți

Pământeanul nostru – campionul Europei la armwrestling

La 14-21 mai curent, în Katowice, Polonia, s-a desfășurat Campionatul European de Armwrestling, ediția a XXVII. Pământeanul nostru, Oleg Tudorean din s. Căplani, a devenit campionul Europei la armwrestling în categoria de 70 de kg. Felicitări și la mai mult și la mai mare!

„Scopul meu – să devin campion mondial la armwrestling!” – a declarat Oleg Tudorean în discuție cu autoarea acestor rânduri. Tânărul e foarte curajos și ambițios. Sunt mai mult decât sigură că Oleg Tudorean n-a făcut o afirmație nefondată și o să încerc să aduc argumente.

De mic copil lui Oleg i-a plăcut sportul, a practicat la gimnaziul din Căplani mai multe genuri. După absolvirea gimnaziului a devenit student la colegiu pedagogic „A. Mateevici”, specialitatea „Sport și pregătire fizică”, apoi a continuat studiile în Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. În anul 2013 a început să practice powerlifting-ul, apoi, în 2015, a încercat armwrestling-ul. Acest sport de forță, bărbăție și curaj i-a plăcut foarte mult.

Pentru informație. Armwrestling ca sport este o disciplină complexă, sport dificil. Sportivii de performanță, care vin din alte discipline și vor să se manifeste în acest sport, rămân să practice constant mai puțin de 10 procente. Ceilalți pur și simplu nu rezistă durerilor de tendoane, care apar după fiecare antrenament. Până la urmă, cei care încearcă – califică antrenamentele, prin prisma senzațiilor, ca fiind foarte dure.

Încurând au venit și primele succese, Oleg devenind maestru în sport. A participat la mai multe competiții naționale și internaționale. Părinții au fost acei care l-au finanțat. Dar s-a întâmplat un caz când părinții n-au putut să-l ajute din cauza problemelor financiare, iar pentru deplasare peste hotarele țării trebuiau nu puțini bani. Atunci Oleg a vândut motocicleta pentru a participa la acea competiție. Acuma vreau să pun o întrebare: oare mulți din tinerii de azi ar fi procedat la fel? Având cetățenia dublă, a devenit campionul României la armwrestling. M-a impresionat faptul că Oleg a spus că va prezenta la campionate numai Moldova, deoarece ține mult la patrie. Din păcate, cunoaștem prea multe exemple când sportivii de performanță pleacă din Moldova, aducând laure altor țări. Să sperăm că lucrurile în Moldova se vor schimba și sportivii talentați vor fi susținuți material și promovați după merit.

În anul 2016 Oleg Tudorean pentru prima dată a participat la Campionatul European care a avut loc la București și a ocupat locul IV. Și atunci a plecat în țara vecină în baza entuziasmului și surselor bănești proprii. În 2017 pământeanul nostru a fost inclus în lotul național pentru participarea la campionatul Europei, cheltuielile luând asupra sa Marcel Darie, președintele Federației Naționale Sportive de Armwrestling.. Cu câteva zile înainte de campionat a fost publicată lista participanților. În categoria de 75 de kg s-au înscris doi foști campioni, deci, șansele de a birui erau mai mici, trebuia urgent de schimbat tactica. În fața sportivului a fost pusă sarcina (după mine, imposibilă, irealizabilă): în 4 zile de slăbit cu 5 kg (în armwrestling categoriile să schimbă din cinci în cinci kg). Incredibil, însă Oleg Tudorean la Campionatul European a participat în categoria de 70 kg și a învins toți adversarii! Și acum râvnește la titlu de campion mondial.

Este o ambiție, un vis irealizabil? Răspunsul va da viitorul. Însă una este cert: Oleg Tudorean va face tot ce îi stă în puteri, chiar și mai mult, pentru a realiza acest vis frumos, scop impresionant.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”