Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Pacea-i cel mai scump cuvânt, dintre toate pe pământ

Ziua mondială a Păcii a fost stabilită în anul 1981 prin Rezoluția 36/67 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, pentru a fi aniversată în fiecare an în luna septembrie. Prima zi mondială a păcii a fost celebrată în luna septembrie 1982 de mai multe națiuni, organizații publice și militare,  cu scopul de a promova pacea în lume și pentru a pune capăt violenței din comunitățile în care trăim, la care poate contribui fiecare om. În 2001, print-o rezoluție adoptată de statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fost fixată data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii. Cinci ani mai târziu, această zi a căpătat o nouă însemnătate – devine o zi destinată pentru încetarea conflictelor armate, focului și violenței timp de 24 de ore, când toate țările și oamenii opresc ostilitățile pentru întreaga zi, 24 de ore pentru un moment de liniște, este un timp în care cei care luptă s-ar putea gândi la acțiunile lor și la victimele pe care le lasă în urmă.

Pentru majoritatea oamenilor Planetei pacea reprezintă o realitate, dar din păcate pentru multe persoane pacea nu este o realitate, ci doar un vis frumos, pentru că ei își duc existența în lanțurile robiei, într-o atmosferă de instabilitate și de teamă. În conflictele din Siria, Afganistan pentru populația acestor țări nu există Ziua mondială a păcii, acolo omenirea este amenințată zilnic de pericolul terorismului. Milioane de cetățeni din numeroase state și regiuni ale globului sunt implicate în celebrarea acestei zile importante, fiindcă Pacea este cel mai sfânt lucru pentru o țară. Prin Pace, în ziua de azi noi ne simțim bine, avem de toate. Pentru a ajunge spre pace, strămoșii noștri au trăit războaie. Prin războaie, noi ne-am ales cu pace. Toate acestea, sunt din punct de vedere istoric, dar în inima fiecărui creștin, există un loc unde pacea se odihnește.

Anul acesta, este mai clar  ca niciodată că nu suntem dușmani între noi. Mai degrabă, inamicul nostru comun este un virus neobosit care ne amenință sănătatea, securitatea și modul de viață, COVID-19 ne-a afectat întreaga lume și ne-a amintit că ceea ce se întâmplă într-o parte a planetei poate avea impact asupra oamenilor de pretutindeni. De Ziua Internațională a Păcii, oamenii din localitățile raionului Ștefan Vodă s-au angajat în diferite activități pentru a promova această zi. Casele de cultură și bibliotecile publice Palanca și Brezoaia au susținut cîte un spectacol extraordinar  pregătit către hramul satului  Nașterea Maicii Domnului care sa desfășurat în aceia zi de Ziua Internațională a Păcii.

Un șir de activități pentru pace au fost organizate de către bibliotecile publice, casele de cultură, muzeele și centrele de artizanat din localitățile raionului Ștefan Vodă. Cu un program literar- muzical ,,Fie soare întruna, Fie Pace întruna,, și Recital de poezie ,,Pentru Pace mulțumim frumos,, – a fost prezentat de cĂtre bibliotecile publice  Căplani, Copceac, Talmaza; Expoziție de desen ,,Noi desenăm pacea, simbolul păcii văzut de copii, pacea văzută în culori,, – bibliotecile publice Alava, Lazo;  Expoziție de fotografii ,,Pacea bunul cel mai de preț a omului,, – Purcari, Tudora, Răscăieții Noi,Volintiri și muzeul etnografic satul Crocmaz; Expoziție de cărți /reviste/ ziare/:  a fot organizată de către BPO Ștefan Vodă;  de către casele de cultură Purcari, Răscăieți, bibliotecile publice Slobozia, Carahasani și centru de artizanat satul Căplani a fost organizat –un Flășmob creativ ,,Porumbelul ca speranță pentru Pace,,.

Fără pace nu-i nimic, fără ea ne crește frica. Alătură-te nouă, astfel încât să putem modela pacea împreună.

                                                                                       Angela Ababii, specialist principal DCTST