Noutăți

Orice metaforă este Poezie

 Poezia este cea mai frumoasă și mai uimitoare creație a omenirii! Omul nu a fost în stare să dea suflet și desăvârșire decât versurilor, prin care își cântă viața, destinul, lumea în care trăiește, universul în care își caută locul și dragostea. Toate sentimentele, trăirile, clipele au cunoscut  întruchipare și însuflețire în lirică, luând chipul și mantia veșniciei. Dat fiind faptul că în fiecare an, la 21 martie, este celebrată Ziua Internațională a Poeziei, instituțiile de cultură din localitățile raionului au pus la dispoziție colecții din cele mai armonioase, noi și originale poezii din toate timpurile, au reunit într-un dialog viu inedit pe cei ce poartă metafora în suflet. Adepții artei poetice,  dintr- un capăt în altul al raionului au participat cu propriul produs cultural pe Drumul Poeziei, cu călătorii în timp. Despre  unele popasuri poetice ne dorim să știe lumea.

Cititorii pasionați, tinerii condeieri s-au lăsat cuprinși de miracolul cuvântului înaripat în cadrul expozițiilor de carte, pictură, broderie cu genericul „Respirația versului (Olănești, Crocmaz, Ștefan Vodă, Volintiri, Slobozia); la diverse spectacole excepționale cu genericul „De vorbă cu Ea, cu Muza” (Feștelița, Brezoaia, Copceac, Ștefănești, Alava); victorine literare, jocuri și dueluri de poezie (Ștefan Vodă, Talmaza, Cioburciu, Lazo, Căplani, Olănești), dialoguri între poezie și alte genuri ale creației, precum teatru, muzică, dans și pictură cu genericul „Orice metaforă este Poezie” (Antonești, Tudora ) unde  timbrul vocii al  tinerilor iubitori de poezie și creativitate pur și simplu te fascinează. Igor Glavan din satul Antonești, tânăr condeier, colaborează de doi ani de zile cu publicația lunară de cultură creștin-ortodoxă pentru copii și adolescenți  „Scara spre Cer”, având și premii multe la număr, ne-a citit din propria creație poezii pregătite pentru sărbătorile Pascale. O altă  cititoare, Diana Sofronovici  din Antonești,  la fel ne-a demonstrat calități artistice  teatrale prin mesajul fabulelor personificând animale, plante. Astfel,  cei prezenți la biblioteca publică din Antonești au evidențiat  dictonul lui Delacroix: Nu există nicio altă artă fără poezie!

   Ploaie de Primăvară (Vasile Alecsandri), Nunta  Zamfirei (George Coșbuc), Mama lui Ștefan cel Mare (Dimitrie Bolintineanu), Mama (Nicolae Labiș), Zdreanță (Otilia Cazimir), Mama (Vasile Militaru), În grădina Ghetsimani (Vasile Voiculescu), Limba Noastră (Alexei Mateevici) cântată… Doina și Rugăciunea unui dac (Mihai Eminescu) sunt poeziile citite de Paulina Gaiduc, Simona Bejenari, Victoria Mircev, Corina Corduneanu, Sabina Sinițchi, Ariana Timoșenco, Diana Palancean, Ion Tudorean din satul Tudora.

 Impresionant  și foarte emoțional  au fost ascultate poeziile citite de către Lina Al Chihabi (Tudora)  în limba engleză și arabă. Poezia demonstrează că, indiferent unde se află pe glob, ființa umană are aceleași sentimente și întrebări.  Poezia nu trebuie  celebrată neapărat  în bibliotecă, casă de cultură sau în școală.  Alți adepți ai  artei poetice ( Palanca, Purcari, Viișoara, Semionovca, Carahasani, Talmaza, Răscăieții Noi)   s-au gândit că ar fi mai bine să scoată poezia în stradă, e un gest de promovare a frumosului, așa  ne-au  dat de știre unii membri ai grupului de voluntari,  distribuind  peste  55 de opere  ale celebrilor poeți autohtoni trecătorilor  din sat. Ne-am  convins că o campanie dedicată poeziei are impact. În orice moment al vieții , indiferent de locul în care te afli, citirea  unei strofe oferă o clipă de liniște și relaxare. Participanții activi au fost răsplătiți  cu dulciuri, creioane colorate, cărți și diplome din partea organizatorilor instituțiilor de cultură din localități, având misiunea de a face lumea mai bună prin Poezie, îndemnând oamenii, tinerii să-și redescopere creativitatea unde ar fi.  Ziua Internațională a Poeziei – o zi în care emoțiile sunt mai valoroase decât banii, iar versurile devin monedă de schimb pentru o zi, ești îndemnat să îți redescoperi creativitatea și să îți plătești cafeaua cu o poezie. Așa cum în alte țări și orașe,  la fel și în unele localuri din raionul Ștefan Vodă și anume  la Chateau Purcari (Purcari) și Et Cetera Winery (Crocmaz) turiștii s-au lăsat inspirați  și au plătit cu poezie cafeaua/ceaiul preferat în cadrul campaniei–manifest Plătește cu Poezie.

Epopeea lui Ghilgameș este cel mai vechi poem epic (are în jur de 4000 de ani), aparține  culturii sumero-babiloniene  și îi este dedicată regelui Ghilgameș , despre care se spune că este jumătate zeu, jumătate om. Cel mai lung poem scris vreodată este Mahabharata. Are nu mai puțin de 1.800.000 de cuvinte, peste 100.000 de versuri și provine din India antică, fiind scris în sanscrită.

La fel Meșterul popular  Anton Port, în vârstă de 70 de ani din localitatea  Popeasca , este demn de Cartea Recordurilor. Din dragostea pentru creația lui Eminescu , acesta a  sculptat poezia în lemn:  Seara pe deal, Somnoroase păsărele, De ce nu-mi vii; din creația lui Alexei Mateevici: Limba Noastră și  Basarabenilor  sculpturi originale; din creația lui Ion Hadârcă– Libertatea; din creația lui Grigore Vieru Chipul mamei; versurile romanței Car frumos cu patru boi, din creația proprie  a meșterului : Casa Mare și  Dor de mamă, Dor de tată, și alte adevărate capodopere pe care vrea să le lase moștenire nepoților săi.

Valentina UȚA, șef  DCTST Ștefan Vodă