Noutăți

Oportunități pentru tinerii antreprenori din raionul Ștefan Vodă

Recent, în sala de şedinţe a Consiliului Raional s-a desfăşurat evenimentul organizat cu ocazia lansării proiectului „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ştefan Vodă”. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice raionale și locale, ai Incubatorului de Afaceri Ştefan Vodă, ai băncilor comerciale, pedagogi, precum și antreprenori şi potenţiali tineri antreprenori.

Conducerea raionului în persoana domnului Nicolae Molozea, președintele raionului, prezent la eveniment, a salutat inițiativa și a asigurat suportul necesar pentru implementarea cu succes a proiectului, având în vedere că ideea acestuia se regăsește în Strategia de dezvoltare social-economică a raionului Ștefan Vodă 2016-2021. Dumnealui a menționat necesitatea motivării tinerilor de a-și dezvolta afacerea proprie acasă, de a contribui la dezvoltarea social-economică a raionului unde-și au rădăcinile.

În cadrul evenimentului Adelina Barbăneagră, coordonator proiect, a prezentat scopul şi obiectivele proiectului, activităţile care vor fi desfăşurate, durata proiectului, precum şi rezultatele scontate ale acestuia. Toată lumea prezentă la eveniment a fost invitată la o discuție liberă în baza informației relatate. Tinerii au fost rugați să completeze chestionarele în baza cărora vor fi stabilite necesitățile de instruire ale tinerilor în domeniul antreprenoriatului.

Proiectul „Fondul de Antreprenorial pentru Tineri Ştefan Vodă” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Suediei prin intermediul Fundației est-europene în cadrul Proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării” și are drept scop stimularea şi mobilizarea tinerilor din raionul Ştefan Vodă în implementarea iniţiativelor de afaceri, prin intermediul dezvoltării competenţelor antreprenoriale, organizatorice, de lucru în echipă şi de luare a deciziilor în rândul tinerilor din raionul Ştefan Vodă, prin susţinerea financiară, şi anume a câte 3 000 euro, a 5 iniţiative de afacere ale tinerilor din comunităţile raionului și consolidarea relaţiilor de parteneriat dintre agenţi economici de succes din raion şi potenţialii tineri antreprenori. Durata proiectului este de 24 de luni.

Totodată la eveniment au fost invitate două tinere antreprenoare, fondatoarele a 2 afaceri de succes: Ana-Maria Lungu, administrator SRL „Arta Esteticii”, beneficiară de un grant în valoare de 6000 euro oferit de ODIMM în cadrul programului “Business Academy for Women” şi Galina Ixari, administrator Î.I. „Ixari Galina”, care şi-au împărtăşit experienţa proprie în calea parcursă spre succesul de care se bucură la moment. Dumnealor au încurajat tinerii să iasă din zona de confort și să fie deschiși spre noi provocări, participarea în cadrul acestui proiect fiind și ea o testare a propriei responsabilizări, a curajului de a transpune în viață planul de afaceri și de a deveni stăpânul propriilor necesități și cheltuieli.

În perioada imediat următoare se va desfășura campania de informare referitor la oportunitățile oferite de proiect, cu studierea profilului agenților economici tineri și stabilirea necesităților de instruire în domeniul antreprenoriatului. Informaţii suplimentare despre proiect se pot obţine de la echipa responsabilă de la Direcția Economie și Atragerea Investițiilor la numerele de telefon: 069862281 Adelina Barbăneagră, 060045348 Olesea Moiseev.

 

Acest eveniment a fost organizat de Asociaţia de Dezvoltare Durabilă „Generaţia Pro” cu suportul financiar al Uniunii Europene.