Noutăți

Oportunități de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii

O bună practică preluată de Republica Moldova din Uniunea Europeană este susținerea inițiativelor de dezvoltare a afacerilor, în special în rândul tinerilor, cu scopul diminuării fluxului migrației populației apte de muncă peste hotarele țării. În acest sens o componentă importantă este informarea despre oportunitățile existente în Republica Moldova.

În contextul respectiv un eveniment de amploare desfășurat în s. Feștelița a întrunit în jur de 50 de locuitori din satele Feștelița, Ermoclia și Popeasca în cadrul unei sesiuni de informare despre oportunitățile și instrumentele de dezvoltare a unei afaceri și suportul care este acordat de către Guvernul Republicii Moldova și partenerii de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii.

Evenimentul a fost inițiat de către primarul s. Feștelița, dnul Nicolae Tudorean și facilitat de specialiștii Direcției Economie și Atragerea Investițiilor prin invitarea reprezentantului Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM)dna Ludmila Stihi care a prezentat programele de suport în afaceri de care pot beneficia antreprenorii din Republica Moldova, în special cei din mediul rural.

Expertul ODIMM a menționat că, agenții economici sau persoanele care doresc să creeze o afacere pot beneficia atât de suport informațional, cât și financiar, de instruiri și granturi pentru afacerile lor în cadrul programelor ODIMM. În acest sens Gestiunea Eficientă a Afacerii (GEA) își propune sporirea nivelului de cunoştinţe a agenţilor economici pentru desfăşurarea unei activităţi economice eficiente, Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) este destinat tinerilor din zonele rurale care doresc să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale, să lanseze sau să-și extindă propria afacere prin accesarea unui credit bancar în valoare de 300 mii lei cu 40% porțiune de grant.

În cadrul evenimentului, cei interesați au fost îndemnați să investească banii primiți din remitențe în inițierea unei afaceri prin aplicarea la Programul de Atragere a Remitențelor în Economie “PARE 1+1”, care oferă suport informațional și financiar persoanelor cu inițiativă antreprenorială, determinați să reorienteze fluxul de bani din remitențe în investiții. Doritorii de a aplica la acest program pot beneficia de o susținere din bugetul de stat în valoare de până la 200 mii lei.

Pentru că o bună parte a activităților economice sunt desfășurate prin intermediul accesării de credite bancare antreprenorii care nu au posibilitatea să asigure gajarea creditelor bancare pentru lansarea sau extinderea afacerii pot aplica la Programul “Fondul de Garantare a Creditelor” (FGC). ODIMM garantează creditele luate de beneficiari în baza parteneriatelor stabilite cu băncile comerciale la o rată mică a dobânzii. Producătorii moldoveni participanți la evenimente expoziționale naționale pot aplica la Programul de Subvenționare a Expozițiilor beneficiind de până la 2000 lei.

Un program aparte, cu destinație specifică, pilotat la începutul anului curent este Proiectul “Femei în Afaceri”. Femeile din regiunea respectivă a raionului Ștefan Vodă au fost îndemnate să-și înceapă propria afacere și să aplice la Componenta I din cadrul acestuia. Proiectul are scopul de a determina femeile să participe mai activ la viața social-economică a comunităților pe care le reprezintă și să contribuie la dezvoltarea economică a țării. Înregistrarea la programul respectiv este posibilă până la sfărșitul lunii curente.

Antreprenorii cu potențial de export au luat cunoștință și cu Programul Enterprise Europe Network (EEN) care acordă suport în internaționalizarea afacerii și a transferului tehnologic.

Posibilități destul de atractive oferă și Fondul Internațional de Dezvoltare Agricolă (IFAD VI) cu cele 3 componete ale sale. Tinerii antreprenori din mediul rural pot beneficia de un credit bancar în valoare de până la 700 mii lei credit, cu 40% porțiune de grant care pot fi direcționați și în infrastructură economică cu scopul majorării veniturilor în agricultură.

Cu pași mici dar cu parteneri de nădejde sectorul economic poate fi direcționat spre un nou nivel de dezvoltare având drept bază suportul asigurat de Guvernul republicii Moldova, precum și unele programe internaționale de suport în afaceri. Factorul uman rămâne a fi, totuși, primordial într-un proces echilibrat de dezvoltare social-economică.