La 14 februarie curent în preajma monumentului celor cinci băştinaşi din raionul nostru care şi-au pierdut viaţa în războiul din Afganistan s-a desfășurat o acțiune de amploare pentru că anume în această zi, exact 30 de ani în urmă a început retragerea contingentului de trupe militare ale fostei URSS din Afganistan. Şi tot atât de firesc este să-i numim pe cei cinci eroi care nu s-au mai întors la baştină din acel război: Anatol Sârghi din s. Talmaza, Sergiu Ungureanu din s. Răscăieţi, Sergiu Timotin din Olăneşti, Alexandru Tabacari din Carahasani şi Alexei Tărchilă din Purcari. Printre cei mulţi prezenţi au fost reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Ştefan Vodă şi ai Direcţiei regionale „Est” a Poliţiei de Frontieră, specialişti ai structurilor Consiliului Raional şi ai serviciilor desconcentrate în teritoriu, locuitori ai urbei şi, bineînţeles, ostaşii care au luptat în Afganistan din toate localităţile raionului.
A fost prezentă conducerea raionului – dnii Vasile Gherman şi Alexandru Pavlicenco, vicepreşedinţi ai raionului, dl Gheorghe Anghel, primarul or. Ştefan Vodă, precum şi preşedintele Uniunii veteranilor războiului din Afganistan, dl Vasile Răilean. Ceremonia de comemorare a început prin intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova. Pentru prima dată la monument a fost improvizat un foc veşnic. Apoi au urmat luările de cuvânt.
Primul i s-a oferit cuvântul preşedintelui degrevat al raionului, dlui Nicolae Molozea, care deşi avea nişte probleme de sănătate, ca cetăţean, n-a putut să nu fie alături de ostaşii-„afganezi” în acea zi. Dl N. Molozea şi-a exprimat sincera şi profunda sa recunoştinţă pentru eroismul ostaşilor care au căzut şi celor care au revenit acasă, a găsit cuvinte emoţionante pentru viaţa şi munca lor de după război spre binele raionului, subliniind că ei reprezintă un model de slujire Patriei, în special Republicii Moldova, deoarece mulţi dintre ei au fost participanţi activi şi apărători ai interesului Republicii Moldova în conflictul de pe Nistru.
–Stimaţi prieteni, fraţi de arme, onorată prezenţă, oameni de bunăvoinţă, vă mulţumesc că aţi venit astăzi aici, a menţionat dl Vasile Răilean. Am venit astăzi să ne manifestăm cu toţii onoarea celor cinci camarazi de-ai noştri, numele cărora este înscris pe acest monument, pentru că nu şi-au mai văzut casa părintească după războiul din Afganistan. Au fost tineri şi au rămas tineri pentru totdeauna. Afganistanul a fost pentru noi un examen foarte aspru, dur, necruţător chiar. Rănile lăsate în sufletele majorităţii ostaşilor aşa şi au rămas neînchise. De aceea vă sunt recunoscător pentru că aţi venit să le cinstim memoria. Sunt deosebit de recunoscător conducerii raionului pentru tot sprijinul şi o spun cu toată răspunderea: sprijinul pe care îl avem noi în raionul nostru în multe raioane nu este la aşa nivel.
Preşedintele organizaţiei veteranilor războiului de pe Nistru „Sfântul Gheorghe”, dl Sergiu Dodonov, a specificat în cuvântarea sa că el este bucuros pentru faptul că cei prezenţi au supravieţuit în acel război, şi-au format familii, au muncit, iar când a trebuit au luat arma şi au luptat în Transnistria. Dl S. Dodonov le-a urat camarazilor de arme viaţă lungă, plină de bucurii şi recunoştinţă pentru tot ce-au făcut.
Apoi un sobor de preoţi în frunte cu blagocinul raionului Constantin Portărescu, asistat de preoţii Gheorghe Ursu, Serghei Cebotari şi Ştefan Ţurcanu, au oficiat un Parastas în memoria ostaşilor căzuţi.
Ceremonia de comemorare a finalizat cu depunere de flori.
A avut loc o masă de pomenire cu participarea veteranilor şi a persoanelor oficiale.