Noutăți

Omagiu de stimă și onoruri adus veteranilor muncii

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, la inițiativa Consiliului raional al veteranilor de muncă și război, susținută de conducerea raionului, a fost organizat un eveniment deosebit – întrunirea cu cele mai experimentate și valoroase persoane ajunse la vârsta de argint care sunt mândria raionului.

Dna Maria Romanciuc, moderatoarea sărbătorii, a prezentat veteranii veniți din diferite localități ai raionului. Astfel, domeniul educației a fost reprezentat de către domnii Dumitru Potop, Cetățean de Onoare al raionului Ștefan Vodă, Nina Misail, Svetlana Guzgan, consilier raional, Albina Vidrașco – toți din Ștefan Vodă, Grigore Pușca din Talmaza, Mihail Ciobanu, Cetățean de Onoare, din s. Olănești, Ștefan Rotari din Slobozia, Ion Belinschii din Crocmaz, dna Elena Gorun din Cioburciu. Din domeniul medicină au venit domnii Valeriu Nistor, Alexei Rusu, dna Maria Pălărie și dna Varvara Bârzoi din Ștefan Vodă. Au fost prezente personalitățile din domeniul culturii: domnii Petru Bulai, Cetățean de Onoare, din Ștefan Vodă, Serghei Stepanov din Volintiri, Anton Port din Popeasca, dna Eugenia Clașevici din Crocmaz. Au lucrat în trecut în domeniul administrației publice domnii Nicolae Grosu, Cetățean de Onoare, din Talmaza, Ion Chiperi, Cetățean de Onoare, din Copceac, Nicolae Orlov, consilier raional, Mihail Tomov și Serghei Caraman din Ștefan Vodă, Alexei Cealâc din Crocmaz. Din alt domeniu important, agricultură, au venit dl Vladimir Becciu, Cetățean de Onoare, din Feștelița, dna Ana Onofrei, Cetățean de Onoare, din Brezoaia. Au participat la întrunire dl Ion Ungureanu, Cetățean de Onoare, consilier raional, din Răscăieți și dl Vasile Belibov, consilier raional, veteran al afacerilor interne, din Ștefan Vodă.

Alături de președintele raionului, dl Nicolae Molozea, au fost vicepreședinții dnii Vasile Gherman și Alexandru Pavlicenco și dl Igor Vremea, deputat în Parlament, fracțiunea Partidului Democrat. Dl Molozea din numele Consiliului raional și conducerii raionului a felicitat veteranii cu sărbătoarea, aducându-le omagiu de stimă și onoruri binemeritate. Oamenii care au contribuit esențial la dezvoltarea socio-economică a raionului trebuie să cunoască cum se asigură continuitatea muncii lor, în context, președintele raionului a informat prezența despre realizările obținute cu efort comun al Consiliului raional, conducerii raionului, angajaților din toate sferele de activitate. Cele mai importante sunt: reparația capitală a liceului teoretic „Ștefan Vodă” și a căminului pentru liceeni, reparația capitală a școlii primare, dezvoltarea infrastructurii drumurilor din fondul rutier și ADR Sud, susținerea și asigurarea activității instituțiilor educaționale, serviciilor sociale adresate copiilor, bătrânilor, persoanelor din păturile social vulnerabile, serviciilor medicale. În cea mai drastică situație financiară a anului 2015 a fost terminată reparația drumului spre s. Talmaza și creată conexiunea cu s. Cioburciu, a menționat președintele raionului.

Deși situația materială a cetățenilor, mai ales a pensionarilor, rămâne a fi grea, despre ce au vorbit mai mulți participanți la discuție, la nivel local se depun eforturi pentru a schimba situația spre bine. Implicarea personală a președintelui raionului în atragerea investițiilor atât de la partenerii externi, cât și naționali a adus raionului multe beneficii. Cele mai vizibile schimbări s-au produs în centrul raional, dar nici localitățile raionului n-au rămas fără susținerea financiară a Consiliului raional, a punctat dl Molozea aducând exemple concrete.

Deputatul, dl Igor Vremea, a reacționat la problemele abordate de veterani ai muncii, vorbind despre măsurile care se întreprind la nivel de Guvern și Parlament pentru a soluționa problema cadrelor ce există practic în toate sferele socio-economice, pentru a da un impuls dezvoltării economice a țării, pentru a reîntoarce pe acei plecați peste hotare acasă.

Nemulțumirea oamenilor care își doresc un loc de muncă bine plătit acasă, o pensie destoinică, o infrastructură bine dezvoltată în mediul rural, servicii de calitate la locul de trai poate fi înțeleasă – viața omului este scurtă, nu toți ajung la bătrânețe. Însă schimbările pozitive nu se produc de la sine, trebuie să muncim mult și toți împreună pentru a schimba situația în bine, au concluzionat vorbitorii. La finele mesei rotunde președintele raionului încă odată a mulțumit veteranilor pentru munca lor de o viață și i-a chemat să devină mentori pentru generația tânăra ca să fie valorificată înțelepciunea oamenilor în etate întru binele prezentului și viitorului.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”