Noutăți

Omagierea Familiei în ziua de Hram la Antonești

Sfanțul Nicolae de vara, care se sărbătorește pe 22 mai, vine cu cheile de la anotimpul vara, așa se spune în popor. În multe localități ai raionului s-a sărbătorit Hramul satului, inclusiv și s. Antonești. Anul acesta sărbătoarea s-a făcut remarcabila printr-o acțiune în premiera „Omagierea căsătoriilor durabile, care a fost organizată de primărie în parteneriat cu Asociația Obșteasca „Glia strămoșeasca”, Biblioteca Publica, Căminul cultural, agenții economici, IP Gimn. „M. Eminescu”. Obiectivul principal al acestui eveniment a fost accentuarea importanții familiei și promovarea valorilor familiei: respectul, dragostea, egalitatea, toleranța. Am avut un minunat prilej de a celebra uniunea dintre soți, care au înfruntat timpul trecând prin cele mai fericite clipe, realizări, succese, dar uneori în cale le-a stat necazul, tristețea, dezamăgirea. În doi, pe toate le-au înfruntat, crescându-și copiii. Povestea acestor căsnicii frumoase va rămânea zidita în timp, fiindcă au fost puse la temelie credința în DUMNEZEU, RESPECTUL, BUNA EDUCATIE, principalii piloni pe care se sprijină căsnicia.

Au fost invitați la eveniment 18 cupluri, care au trăit în buna înțelegere ajungând la aniversări considerabile de 62, 59, 57, 56, 55, 50 de ani de căsnicie. Aceste cupluri au fost omagiate printr-un program artistic. Astfel, ansamblul de femei a venit cu un mesaj de felicitare înmănuncheat într-un buchet de melodii folclorice. Elevii de la gimnaziul din localitate au prezentat un program artistic – poezii, cântece și dansuri. Cu multă pasiune, dragoste și măiestrie a recitat Igor Glavan, elev al cl. 8-a poezii din propria creație închinate acestor familii exemplare, frumoase, care au mers prin timp cu demnitate, fiind  modele de urmat pentru familiile tinere din comunitate și pentru tineretul de astăzi.

Primarul satului Antonești, dl Pricop Serghei, a oferit celor 18 cupluri cadouri de preț. Președintele SRL „Antonești-Agro, dl Malancea Valentin le-a înmânat câte un tichet de primire a 100 kg de cereale. Președintele AO „Glia strămoșească” Prisac Mihail le-a înmânat diplome de excelență în căsnicie.

Vreau să menționez cu bucurie că am avut ca oaspete pe dl Molozea Nicolae, președintele raionului, care a venit cu un cuvânt de salut pentru localnicii prezenți în sală, pentru sărbătoriți, răsădindu-le în suflet speranța și încrederea în viitor. Am avut prezenți la festivitate și deputați din partea Partidului Democrat, care au venit cu un cuvânt de felicitare pentru omagiați, au salutat și apreciat evenimentul.

Acesta remarcabilă sărbătoare a fost ca o mărturie demonstrând că familia, oamenii în etate nu sunt uitați, că ei prezintă o importanță majora pentru conducerea satului, pentru comunitate. Aceasta sărbătoare a marcat încă odată că tradițiile, obiceiurile lăsate din moși-strămoși sunt păstrate, reînviate și lăsate zestre pentru urmașii comunității.

Maria GLAVAN, bibliotecar BP s. Antonești