Economie și Atragerea Investițiilor Noutăți

ODIMM a informat antreprenorii din raionul Ștefan Vodă despre Programele de finanțare nerambursabilă

Joi, 12 mai 2022, în incinta Incubatorului de afaceri Ștefan Vodă, conform agendei de lucru, s-a desfășurat sesiunea de informare pentru antreprenorii din raionul Ştefan Vodă referitor la mecanismele de finanțare nerambursabilă pentru întreprinderile mici și mijlocii.

În debutul întrunirii, vicepreședinta raionului, Valentina Barbei, și șeful Direcției raionale economie și atragerea investițiilor, Sergiu Moloman au salutat inițiativa Ministerului Economiei și Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) de organizarea întâlnirilor cu comunitatea de afaceri din fiecare raion în parte, precum și au mulțumit celor 44 actuali și viitori antreprenori care și-au exprimat interesul sporit pentru a participa și a se documenta din «prima sursă» despre noile programe guvernamentale de suport antreprenorial din portofoliul ODIMM.

Șeful Centrului de consultanță în afaceri al ODIMM, Alexandru Ciobanu, a prezentat oportunitățile de dezvoltare a afacerilor, oferite de stat prin mai multe instrumente financiare, inclusiv finanțare nerambursabilă și garanții financiare de stat pentru creditele bancare.

Reprezentantul ODIMM a subliniat faptul că, pentru anul 2022, instituția are o «anvelopă» financiară de circa jumătate de miliard de lei, bani care vor fi orientați spre susținerea ÎMM-urilor.

„Guvernul, împreună cu ODIMM, vine cu o flexibilitate în programele existente, iar până la sfârșitul anului vor fi lansate și alte programe pentru a acoperi necesitățile și așteptările mediului de afaceri.

Astfel, prin Programul „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, ODIMM va oferi granturi de până la 200 de mii lei pentru tinerii, care își propun să se lanseze în afaceri. Finanțarea din partea statului  va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional, iar tânărul va veni cu o contribuție de doar 30%. 

Un alt mecanism destinat tinerilor este Programul de credite cu porțiune de grant. Acesta va combina finanțarea acordată sub formă de grant din partea ODIMM prin Programul „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă” și resurse creditare avantajoase oferite prin intermediul băncilor comerciale și Oficiul de Gestionare a Proiectelor de Asistență Externă (OGPAE).”

În continuare, Iaroslav Rurac, specialist principal, Direcția garantarea creditelor din cadrul ODIMM, a oferit o prezentare mai detaliată a Programului de Garantare a Creditelor, mecanism financiar care reprezintă un suport important pentru întreprinderi de a-și accelera dezvoltarea afacerii.

În context, reprezentații ODIMM au încurajat tinerii și antreprenorii să aplice la programele ODIMM, asigurându-i de toată susținerea din partea instituției în procesul de depunere a dosarelor, implementare și raportare a proiectelor investiționale.

Participanții s-au arătat interesați, atât de posibilitățile de lansare în lumea afacerilor, cât și de accesul la finanțarea nerambursabilă.

Direcția economie și atragerea investițiilor