Noutăți

Oaza bunătății și omeniei

La 19 februarie 2016 în or. Ștefan Vodă s-a deschis centrul medico-social „Maria Magdalena”. Proiectul a fost finanțat de Asociația Obștească „Homecare” din Republica Cehă. Acei oameni de vârsta a treia care deja au beneficiat de serviciile centrului au o rugă comună: să le dea Domnul sănătate, o viață frumoasă și împliniri nobile celora care au contribuit la crearea acestui centru. „Tare aș vrea să le mulțumesc din toată inima oamenilor care au simțit durerea, singurătatea și neputința mea, au avut grijă și de alți oameni chinuiți de viața. Mă rog pentru ei și le doresc tot binele din lume” – cuvintele acestea le-am auzit de la o bătrânică care se odihnea în holul centrului după proceduri cu o ceașcă de ceai în mână.

Angajații centrului prestează servicii în două domenii. Astfel, lucrătorul social, dna Viorica Tighineanu, oferă beneficiarilor servicii sociale: îmbăiere, spălarea și călcatul lenjeriei, curățenie la domiciliu. Beneficiarul care vine la centru n-are grijă de nimic, deoarece aici găsește totul necesar pentru baie: șampon, gel, prosop. Mai mult, dna Tighineanu îngrijește de bătrâni ca de copii mici: le usucă părul cu foehnul, le taie unghiile. Bătrânelele, alintate de atitudinea lucrătorului social, mai doresc ca dna Viorica și să le tundă, însă dumneaei n-are abilități necesare. Când te deprinzi cu binele, vreai și mai bine… Beneficiarii regretă că procedurile durează numai 10 zile, ei sunt gata să vină la centru în fiecare zi.

De serviciile medicale răspund asistentele medicale dna Mariana Benchevici și dna Margareta Onilă. Am avut ocazia să le privesc cum lucrează: mereu în mișcare, ca albinuțele, de la pacient la pacient, de la o procedură la alta. Și pentru fiecare beneficiar ambele găsesc o vorbă bună, o glumă potrivită. Pe lângă toate procedurile (măsurarea tensiunii arteriale, test la glicemie, magnetoterapie, masaj electric, ultrasunet, lazeroterapie, inhalări și altele) dumnealor oferă cea mai importantă procedură – căldura sufletească care tratează rănile imateriale ale oamenilor. Până a se angaja la centru asistentele medicale au îndurat multe în viața lor profesională, deoarece ambele au lucrat în secția de reanimare și anestezie a spitalului raional: dna Margareta 30 de ani, iar dna Mariana – 19. În aceasta secție unde pacienții se află între viață și moarte nu poate lucra orișicine, e prea mare responsabilitatea personalului medical, prea înalte sunt cerințele. Totdeauna au făcut față cerințelor, deși munceau zi și noapte, neavând, ca toată lumea, zile de odihnă și sărbători, deoarece în secție nu se ajungeau lucrători. Cele mai strașnice au fost clipele când Mariana și Margareta înțelegeau că bolnavii nu pot fi salvați de moarte, deși echipa medicală a făcut tot ce era posibil. Acei care și-au dat ultima suflare în mâinile lor revin în coșmaruri pe care le visează surorile medicale și astăzi.

Omenia, acest talent dumnezeiesc care, din păcate, nu se dă fiecărui pământean, mai ales celor în halate albe, este calitatea cea mai importantă ale angajatelor centrului. Cineva din pacienți a spus că se duce la proceduri la centru „Marina Margareta”. Credeți că această inexactitate în vorbire  a fost întâmplătoare?

Un alt aspect important al activității centrului sunt îngrijirile la domiciliu. Dintre acei 338 de beneficiari ai anului 2016 48 au fost deserviți la ei acasă. Condițiile în care trăiesc unii bătrâni sunt cu adevărat groaznice: stau fără căldură, înfometați, fără îngrijiri necesare, în mizerie, deoarece nu sunt în stare să facă curățenie. În cazuri similare toată echipa pleacă la beneficiar acasă și după proceduri femeile se apucă de făcut ordine peste tot. Vă dați seama ce simte în clipele celea omul neputincios?

După regulament, fiecare asistentă are la îngrijire 6 pacienți la care se duce de două ori pe săptămână timp de 3 luni. La necesitate, dânsele distribuie gratis și unele pastile și unguente pentru boli articulare. Bătrânii setoși de comunicare se bucură de fiecare vizită și, evident, nu scapă posibilitatea să-și depene amintirile despre trecutul lor când ei erau tineri și viața a fost cu totul altfel, mai frumoasă ca astăzi. Câtă răbdare și bunăvoință trebuie să ai ca să asculți zeci de ori aceiași poveste! Mai mult, uneori femeile acționează ca adevărați psihologi convingând mama să ierte feciorul cu care nu vorbește cu anii sau îndemnând rudele să aibă grijă de bătrâni. Și ce bucurie simt îngrijitoarele când venind în vizită ordinară găsesc feciorul alături de mamă sau află de la beneficiar că apropiații și-au schimbat atitudinea față de el! Lucrurile acestea se fac nu din obligațiunile de serviciu, ci din bunătate și omenie…

Centrul a devenit oază pentru oamenii cu vârsta înaintată, deoarece sănătatea lor lasă mult de dorit, iar pensiile nu ajung pentru toate medicamentele necesare. Mai mulți beneficiari se folosesc de dreptul peste trei luni să mai facă o cură la centru, numai că pentru aceasta trebuie să aibă la mână îndreptare de la medicul de familie.

Deci, locuitorii raionului de vârstă înaintată se pot adresa la medicul de familie pentru a fi îndreptați, dacă necesită acest lucru, la proceduri în centru socio-medical „Maria Magdalena”. Tratamentul este oferit gratis.

Republica Cehă care a făcut un gest caritabil generos (reparația capitală a edificiului, înzestrare cu mobilier, echipament medical și de uz casnic – 2 mașini de spălat automate, una de uscat rufe și acoperirea altor necesități) va acorda centrului finanțare până la 31 decembrie 2017 – orice proiect are limitele sale. Care va fi soarta lui mai departe? Conducerea raionului își dă bine seama că cetățenii raionului au nevoie mare de îngrijiri medicale de calitate care se prestează gratuit. La moment Consiliul raional achită numai întreținerea centrului (căldura, electricitatea, apa și canalizarea), însă din 2018 povara financiară deloc ușoară pentru bugetul raional va fi pusă pe Consiliul raional. Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a promis să facă tot posibilul pentru ca proiectul să aibă continuitate. Să ajute Domnul!

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”