Noutăți

O realizare frumoasă într-un cartier din Ștefan Vodă

Un eveniment important pentru comunitatea Ștefan Vodă greu de subestimat s-a produs într-o zi cu semnificație mondială – 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului. În oraș, într-un cartier cu patru blocuri, în mod solemn a fost deschis un teren de joacă pentru copii. Pentru timpurile noastre de criză totală asemenea eveniment este aidoma unei minuni, însă acest miracol au plăzmuit cu mâinile proprii oamenii de bună credință. În primul rând, e vorba de dna Aurelia Cebotari, consilieră raională, care a câștigat un proiect în sumă de 2000 dolari. (Pentru informare – acest proiect a fost câștigatfinanțat de Guvernul Suediei.) Pășind pe această cale care a cerut multă insistență, efort intelectual și organizatoric, dna Cebotari a dorit să pună începutul unor schimbări pozitive în comunitate. Pedagog după vocație, deși a devenit funcționar public, dna Cebotari și astăzi devotată copiilor s-a gândit la amenajarea unui teren de agrement pentru puști. Ideea a fost susținută de dl Gheorghe Anghel, primar de Ștefan Vodă, și consiliul local. În acest scop primăria a alocat 42 de mii de lei la acele 40 de mii câștigate prin proiect. La prima adunarea cartierului unde a fost pusă în discuție amenajarea terenului de joacă au venit nu prea mulți locatari, doar cei mai activi și neindiferenți. S-a hotărât ca contribuția locatarilor să fie nu mai puțină de 100 de lei pentru familii cu copii și 50 – pentru celelalte familii. În discursul dnei Cebotari la inaugurarea proiectului s-a făcut simțit sentimentul de dezamăgire parțială, deoarece au contribuit numai 92 de familii (42 de procente) din numărul total de 215 de apartamente existente în cartier. În acest context dna Cebotari s-a adresat către locatari cu un îndemn, accentuând că sărbătoarea copiilor nu este doar una plina de veselie si voie buna, dar și o amintire celor maturi de nevoile celor mici, de respectarea drepturilor acestora care sunt pe larg încălcate până în prezent, de înțelegerea ca doar prin educarea și creșterea copiilor corect si uman vom avea cu toții un viitor mai bun mâine, căci soarta noastră de peste ani va fi în mâinile celor mici de care avem grijă astăzi. Dna Cebotari a adus la cunoștința tuturora toate cheltuielile efectuate până în prezent, transparență fiind asigurată și prin plasarea pe un panou a copiilor cecurilor confirmătoare. Colectarea fondurilor continue, deoarece sunt și alte probleme care cer să fie soluționate cu eforturi comune. Mulțumind din suflet celor care au muncit la amenajarea terenului și curții, dna Cebotari a atras atenția asupra faptului că este salutabilă orice implicare, nu numai cea financiară, a locatarilor în activități obștești, deoarece cartierul este casa comună pentru cei mari și pentru cei mici care locuiesc aici.

Dl Anghel a dat o apreciere înaltă a poziției civile a dnei Cebotari și a îndemnat locuitorii cartierului să păstreze inventarul de joacă și sportiv instalat, să înmulțească lucrurile bune, să îmbunătățească condițiile de trai comun. Primarul a promis că în timp apropiat terenul va fi iluminat în perioada nocturnă.

Niciodată în această curte nu s-a adunat atâta lume bine dispusă, cu zâmbete pe față. Discipolii dnei Natalia Darii, învățătoarei de la școala primară, au pregătit și au prezentat un mini-spectacol cu cântece, versuri și dansuri populare, trezind în sufletul spectatorilor cele mai frumoase emoții, bucurând părinții, buneii, rudele și prietenii, veniți din alte cartiere ale orașului. Micii artiști au fost răsplătiți cu aplauze, înghețată și alte cadouri dulci (aici au contribuit agenții economici din orășel II „Edita Bolozan”, SRL „GlincorCom” și primăria). Îndemnați să-și manifeste talentele sale artistice, copiii au dat buzna la microfon pentru a recita și cânta. A impresionat prezența mica cântăreață Daniela Ceban care a interpretat trei cântece în limba română, rusă și engleză. Cu adevărat, avem copii talentați, copii dotați, bine educați, care merită toată grija părinților și comunității.

Deci, în centru raional a apărut, în bază de voluntariat, un teren de joacă pentru copii. Exemplu este demn de urmat de locatarii altor cartiere…

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”

DSC00020DSC00024DSC00004DSC00022DSC00007DSC00008DSC00009