Noutăți

O Profesie pentru Profesii

Ediția din acest an a Zilei Bibliotecarului a avut o semnificație nouă pentru comunitatea biblioteconomică din raionul Ștefan-Vodă.

Mai întâi, așa cum în epoca informației și a comunicării, biblioteca este supusă unei presiuni cultural–educative intense, rolul său tradițional ca instituție de cultură și de educație a fost extins. Și în acest context evidența zilei bibliotecarului la fel a fost extinsă, în formatul l+1, adică și-au dat întâlnire în premieră bibliotecarii publici și școlari în cadrul unei sărbători fastuoase, care a inspirat bibliotecarii la noi și variate acțiuni pentru a demonstra societății cât de importanți și utili sunt în vederea dezvoltării personalității.

Toate bibliotecile din raion indiferent de tipul lor au consacrat acestui eveniment aproape două săptămâni, desfășurând mai multe acțiuni sub genericul ”Biblioteca Ta – Progresul Tău”. Au fost pregătite expoziții tematice: „Bibliotecarul – om de cultură, creator, formator, furnizor de informații calitative”; „Cărți aniversare în anul 2018”; „Cărți care au devenit filme”; „Gala personajelor literare” – elevi ghidați de bibliotecare au debutat în personaje costumate din operele românești  – Nică, din ”Amintiri din copilărie”, ”Mara”, Ioan Slavici, ”Ciobanul”, Toiagul păstoriei, ”Chirița în provincie”, Vasile Alecsandri,” Tudor Șoimaru”, Mihail Sadoveanu, Țăranii din ”Moromeții”, Marin Preda, etc. S-au desfășurat concursuri „Cel mai bun poster – „Trăiască cartea!”, „Biblioteca iubește Povestea Rurală”; flashmob-ul  „Invitație la vals” și ”Cititul te învață să prinzi mișcarea în viață”; expoziții florale ”Grădina Visului”; acțiuni stradale „Îmbrățișează o carte” etc.

Revenind la sărbătoare, la povestea Zilei Bibliotecarului, apoi s-a dorit să fie o zi altfel, și s-a reușit o sărbătoare frumoasă ca-n povești: oaspeți, premii, improvizație, cocktail de idei, muzică de calitate, amintiri, expoziții și zâmbete.

Vicepreședintele raionului, dl Vasile Gherman, în numele Consiliului raional Ștefan-Vodă a felicitat bibliotecarii cu sărbătoarea profesională, a vorbit despre rolul pe care îl are Cartea și Biblioteca în viața Dumnealui personală, despre fața umană a bibliotecilor, a mulțumit pentru contribuțiile importante ale bibliotecilor atât publice cât și școlare la procesul de instruire și educare și a înmânat Diplome de onoare și cadouri de preț din partea Consiliului raional în semn de apreciere pentru performanțe deosebite în activitatea profesională, promovarea și diversificarea activităților cu publicul, contribuție substanțială la implementarea serviciilor inovative bazate pe lectură și cu prilejul Zilei Bibliotecarului. Astfel, au fost decernate doamnele Anastasia Talmazan, bibliotecar, IP gimnaziul ”Mihai Sârghi” din satul Cioburciu; Eudochia Bulai, bibliotecar, IP gimnaziul din comuna Răscăieți; Elena Drugaliov, bibliotecar, IP LT „Ștefan Vodă”, orașul Ștefan-Vodă; Lidia Toma, bibliotecar, IP LT ”Maria Bieșu” din satul Volintiri; Nadejda Ceban, bibliotecar, gimnaziul din satul Viișoara; Tamara Noroșan, bibliotecar al BP nr.1 din satul Talmaza; Larisa Buraga, bibliotecar/formator la Centrul de Formare, BP orașul Ștefan-Vodă; Galina Gârjev, bibliotecar al BP din satul Feștelița; Ludmila Costenco, bibliotecar al BP din satul Palanca; Liliana Popușoi, bibliotecar al BP din satul Răscăieții Noi; Diana Filipescu, bibliotecar al BP din satul Ștefănești. Au urmat Diplome și cadouri de preț din partea Direcției cultură, tineret, sport și turism în semn de înaltă gratitudine și considerație pentru efortul depus la promovarea imaginii bibliotecii publice din localitate, pentru puterea de creație și perseverență pe tărâmul biblioteconomic și cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții și a Bibliotecarului pentru un grup de bibliotecari: Dina Agachi, bibliotecar al BP din satul Cioburciu; Elena Culin, bibliotecar al BP din satul Căplani; Maria Belecciu, bibliotecar al BP nr.2 din satul Talmaza; Galina Buraciov, bibliotecar al BP din satul Tudora.

Zinaida Pânzari, specialist, Direcția Generală Educație, președinta asociației bibliotecarilor, filiala Ștefan-Vodă, a venit cu un mesaj de felicitare și de mulțumire pentru munca neobosită depusă în slujba cărții, pentru promovarea valorilor literare și naționale făcând trimitere la cronicar ”În lumea cărții bibliotecarul este suveran. El, intelectualul bine informat și dinamic, le știe pe toate și toate cele știute sunt împărtășite cititorilor, bibliotecarul fiind elementul stimulator, care caută cu orice prilej să pună cartea în mișcare”.

La fel a fost clipa potrivită și locul potrivit să mulțumim doamnei bibliotecare de la biblioteca publică pentru copii din satul Căplani, care a dat timp de 43 de ani împlinire instituției și actului de lectură dar și celor care astăzi servesc această cauză nobilă, vorba e de Claudia Voloh. Tonul cald și prietenos al doamnei Claudia Voloh a îndrumat mulți elevi, absolvenți, studenți să-și aleagă profesia corect, doamna Claudia cunoștea cine și ce pasiune are, cui i se dă mai bine fizica, chimia, istoria, geografia… Cu ajutorul cărților, au reușit foarte mulți să intri în lumea cifrelor și a calculelor matematice, să învețe cum să-și gestioneze finanțele, să vorbească cât mai corect în public, să-și cunoască originile, tradițiile, să învețe lucruri noi despre scriitori, poeți, inventatori, medici și oameni de cultură. ”Doamna cărților din Căplani” scurt și clar ne-a sfătuit: ”Dacă vrei să fii însoțit de un prieten devotat și ghidat corect în viață, atunci răsfoiește cu atenție cartea și nu ignora sfaturile ei. Ea va fi mereu acolo să te ajute să treci peste toate necunoscutele vieții și să te transforme într-un om pregătit să depășească orice obstacole din viață”.

Cu adevărat un bibliotecar bun dovedește profesionalismul prin ceea ce a făcut și ce face, cu competență și rafinament. Numai el, bibliotecarul, înzestrat cu răbdare, energie, frumusețe, vocație aduce lumina cărții celor ce pășesc pragul bibliotecii.

Dragi bibliotecari! 

Vă dorim să fiți întotdeauna ghidate de puterea miraculoasă a cărților, să fiți un model de rezistență umană, să rămâneți statornici prin vreme, ca stânca, ca dorul săpat în poeme. Fie-vă sufletul oază nemărginită de lumină și înțelepciune, generator permanent de energie și creativitate întru prosperarea culturii.

Valentina UȚA, șef DCTST