Cu pâine și sare, după străbunul obicei moldovenesc, elevii claselor a 2-a din gimnaziul „Mihai Viteazul” s. Carahasani, foarte ospitalieri, au întâlnit-o pe scriitoarea și compozitoarea Ada Zaporojanu. Veselă, energică, optimistă, care știe să se apropie de sufletul copiilor, trezindu-le interesul și dorința de a cunoaște, de a descoperi, de a învăța, de a studia şi lectura, ca mai apoi de a încerca să facă ceva frumos și folositor. Mereu găsește cheița potrivită pentru inimioara fiecărui copil.
Versurile, cântecele, melodiile deschid ușa sufletelor noastre, pătrunzând în adâncuri, făcând să zvâcnească de bucurie și afecțiune. Harul cu care a înzestrat-o Creatorul se revarsă ca o lumină asupra tuturora. Prezentarea de carte a Adei Zaporojanu îndeamnă la frumoase și înălțătoare sclipiri ce purifică sufletele copiilor, sugerându-le să fie mai buni, mai emotivi, mai înțelegători, mai receptivi şi creativi, mai toleranți. Ea îi îndrumă spre cunoașterea lumii, a naturii, a ființei umane, punând preț pe sinceritate, bunătate, onestitate, generozitate, hărnicie și omenie.
La etapa de pregătire, elevii ajutaţi şi îndrumaţi de diriginții de clasă, dar şi bibliotecari la biblioteca şcolară, au lecturat cu mult interes şi pasiune mai multe cărţi ale scriitoarei: „Ghiduşiile lui Vlăstărel”, „Prin bunătate spre dăinuire”, „Zdrenţurică”, „Când e Domnul lângă mine” și altele. În cadrul activităţii literar-artistice propriu zise, desfăşurate recent, micii cititori au recitat cu mare plăcere şi entuziasm poezii, au interpretat cântece, au dansat, au prezentat cele mai interesante scenete, cele mai ingenioase ghicitori. Povața „Ai carte – ai parte, ori dacă vrei să ai parte trebuie să treci prin bibliotecă” a trecut ca fir roșu prin toată activitatea.
A fost o adevărată duminică a spiritualităţii, implicare şi participare relevantă şi interactivă atât pentru elevi cât şi pentru profesori, părinţi, care au participat la aceasta activitate.
Dar lucrul cel mai important este, că această zi va rămâne mult timp în memoria copiilor din IP Gimnaziul „Mihai Viteazul” ca o amintire dulce despre lecturile copilăriei.
Ecaterina ȘĂRCĂNEANU, grad didactic I, Ștefan SURJENCO,
bibliotecarii din IP Gimnaziul „Mihai Viteazul”