Dl Valeriu Tabunșcic activează în calitate de primar de Căplani al doilea mandat consecutiv, deși a mai activat în această funcție doi ani până când a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Ține foarte mult la baștină:
– Înțeleg oamenii care întru binele familiei (cel puțin ei cred în asta) părăsesc satul și pleacă peste hotarele țării la muncă mai bine plătită. Situația social-economică în țară, mai ales la sat, cu adevărat este grea. Și din Căplani din 3500 de locuitori sunt plecați mai nu în toate țările lumii în jur la o mie de cetățeni. E foarte trist acest lucru, mă doare sufletul pentru satul meu, pentru copii orfani cu părinți vii și bătrâni care au rămas neîngrijiți și fără lacrimi de dorul copiilor. Eu n-o să plec niciodată din Căplani, cât de grea n-ar fi viața, fiindcă sunt prea adânci rădăcinile care mă leagă de acest pământ. Mai mult, totdeauna mi-am dorit într-atât să schimb condițiile de viață în sat ca acei plecați să se întoarcă acasă și să nu mai plece nicăieri. Dacă acest lucru ar depinde numai de mine… Totodată mă bucur nespus de mult că împreună cu consiliul local, cu consătenii, cu agenții economici din teritoriu, încet cu încet, reușim să prefacem viața spre mai bine.
Dl Tabunșcic nu este un înger sau ideal în toate: greșește, păcătuiește ca orice om viu, dar este un om înțelept și se străduiește se lase cât mai multe urme bune pe acest pământ. Cunoscând trecutul omenirii și a neamului român (este profesor de istorie după specialitate), muncește azi, mult, cu osârdie, pentru viitorul nepoților și a strănepoților tuturor căplanenilor, și nu numai…
Cele mai bune măsurătoare ale muncii nu sunt vorbele frumoase, ci faptele concrete
Dacă să punem pe cântar realizările obținute și problemele existente, ce va trage mai mult? Cred că numai căplanenii au dreptul să răspundă la această întrebare și nu exclud faptul că opiniile vor fi, ca și oamenii, diferite. Însă un lucru pot să afirm cu certitudine: nimeni nu va nega faptul că în ultima perioadă de timp s-a produs un șir întreg de schimbări benefice, resimțite de locuitorii satului.
La Căplani practic toată lumea folosește apă potabilă de calitate bună din apeduct. Activează serviciul comunal în frunte cu dl Valeriu Iuraș, o persoană responsabilă, capabilă să rezolve problemele ce țin de activitatea multiaspectuală a întreprinderii. Astfel, gospodăria comunală aprovizionează sătenii cu apă, colectează banii pentru apa folosită, se ocupă cu reparația sistemului de apeduct, evacuează gunoiul, răspunde pentru serviciul antiincendiar. Apropo, numai în anul curent au avut loc șapte ieșiri la incendii care au fost lichidate cu puterile proprii. Dl Iuraș zâmbind a mărturisit că căplanenii care foarte repede s-au deprins cu apă non-stop în robinet, fac mare zarvă când ea dispare – telefonul contabilului mai nu se aprinde de la sunete interminabile. Din păcate, pompele sunt vechi, iar întreprinderea care se află la autogestiune încă nu dispune de surse financiare pentru a procura altele noi, performante, dar costisitoare. Un cub de apă pentru instituțiile de menire socială costă 7 lei, iar pentru locuitori – 10 lei. Nu este atât de puțin, însă s-a ajuns la un compromis: pentru evacuarea gunoiului de două ori pe lună sătenii nu achită nimic. Pentru amenajarea satului taxa anuală constituie 100 lei și pentru întreținerea serviciului antiincendiar – 60 lei. Când oamenii văd cu ochii proprii cum se folosesc banii lor, ei sunt mai receptivi la rezolvarea în comun a problemelor comunității…
Victor Calalb, lucrător, Valeriu Iuraș, șef – oamenii pe care se ține serviciul comunal în Căplani
O problemă, una dintre primele de pe ordinea de zi a primarului și a gospodăriei comunale, este lipsa sistemului de canalizare pentru instituțiile de menire socială. Dacă grădinița satului dispune de veceuri interne, atunci gimnaziul – nu. Problema deja putea fi soluționată, însă firma de construcție nu și-a onorat obligațiunile contractuale. Cine din primarii noștri nu s-a ciocnit cu chestii de acest ordin? Principalul că nimeni n-a lăsat mâinile jos, se fac pași concreți și în aceasta direcție.
Drumurile satului sunt ca viața omului – cu hopuri multe și mai puține locuri drepte…
O istorie aparte sunt drumurile locale. Prin diferite proiecte s-au reparat, în varianta albă, 1km 300 metri, apoi încă 3 km cu costul total de 5 mln lei. Deși tare s-au săturat căplanenii de glod, contribuția în sumă de 300 lei de la o casă s-a strâns cu mare greu. Ce de făcut mai departe? Gândul acesta îl frământa mereu pe dl Tabunșcic până când n-a fost găsită soluția – piatra de sobă din cariera satului părăsită foarte demult. Idea năstrușnică a prins viață. După ce primarul a stat la sfat cu consilierii locali, cu specialiștii, s-au făcut și calcule. Cu sursele din fondul rutier, de la primărie și cu contribuția populației (600 lei de la fiecare casă) cu piatra de sobă se putea de reparat multe drumuri locale. Mai departe liderii de pe fiecare stradă au chemat la sfat locuitorii, deoarece s-a luat decizia de a repara drumurile după principiul: primul venit – primul servit. Primii au colectat banii locuitorii străzii Livezilor din sat. Au demarat lucrările la care au participat și locuitorii străzii, împrăștiind uniform petrele aduse cu camioanele din carieră. Când sătenii au văzut drumul reparat atât de rapid, s-au aprins și ei, și carul a pornit din loc. Un caz hazliu și mai mult a sporit colectarea banilor. S-a întâmplat așa că o mătușică singuratică cu vârsta înaintată a refuzat categoric să dea banii: „Măi băieței, eu sunt bătrână, cât mai am de trăit? Voi sunteți tineri și drumul bun mai mult vă trebuiește vouă!” Ghinion, în scurt timp, într-o noapte mătușa s–a simțit atât de rău că a chemat salvarea, însă ambulanța n-a putut răzbate până la casa ei pe drumul înnămolit după ploi. Cu mare greu au dus-o, cu ajutorul vecinilor, până la ambulanță. Când mătușa s-a întors de la spital, imediat a adus banii: „Vă rog de mă iertați! Uite cum m-a pedepsit Dumnezeu pentru zgârcenia și neînțelegerea mea!”. „Să nu pățim și noi ca mătușica”, zâmbeau oamenii când dădeau banii.
Ghenadie Trofimov, locuitor al străzii Livezilor: „Suntem foarte mulțumiți de drumul nou”
E ușor de scris, că în termen foarte scurt s-au reparat 14 km și 800 m de drumuri locale cu numai 800 mii lei, însă câtă muncă se ascunde în spate, inclusiv cea organizatorică! Primarul își dă foarte bine seama că de unul singur fără o echipă puternică de susținători nu făcea nimic. În planurile primăriei – în doi-trei ani de reparat drumurile rămase dar și potecile. Am oprit un localnic pentru a-l întreba ce părere are despre reparația drumurilor. „Primarul nostru e bravo, s-a făcut un lucru tare bun pentru sat. Dar tare mii ciudă pe acei consăteni care n-au bani pentru drum, da pentru băutură găsesc în fiecare zi”, a spus bărbatul foarte indignat. Din păcate, asta-i realitatea, asta-i mentalitatea știrbită de alcool…
O grijă deosebită are primăria de instituțiile de menire socială. Deși întotdeauna este loc pentru mai bine, au fost create condiții normale pentru activitate. Grădinița, gimnaziul și casa de cultură s-au reparat prin diferite proiecte, inclusiv datorită grantului Guvernului României. În casa de cultură se încălzește numai o încăpere unde se antrenează tinerii la armwrestling. Căplanenii se mândresc cu Oleg Tudorean, tânărul consătean care într-un an de zile a înregistrat performanțe uimitoare, devenind campion european și mondial la armwrestling. În casa de cultură se întrunesc la repetiții membrii formațiunii folclorice „Țărăncuța”.
Primarul Tabunșcic se bucură de susținerea agenților economici din teritoriu. Datorită sponsorilor, în primul rând SRL „Stabil Prim”, conducător dl Pavel Negru, colectivul de artiști amatori condus de dl Anatol Tabac dispune de costumație scenică. Fără participarea „Țărăncuței” nu se desfășoară nicio activitate culturală în sat. Artiștii din Căplani sunt așteptați cu mult drag și în România de unde s-au întors recent.
Îl preocupă pe primar soarta copiilor și bătrânilor satului. De ce trebuie să ducem copiii noștri în centre sociale din Olănești sau Ștefan Vodă, de ce să nu avem un centru al nostru pentru copii și pentru bătrâni? Nu este o întrebare retorică a primarului, întrucât și această idee a început să se materializeze. Este o temă aparte la care o să revin cu timpul, dar pot deja informa că s-a început reparația casei pentru bătrâni.
Viorel Cebotari, președintele ONG „Căplani-ProEuropa”: „Aici va fi un centru pentru copii și bâtrânii satului aflați în situație grea de viață”.
Sufletul omului are nevoie de grijă mare
Nu e ușor să satisfaci necesitățile materiale ale oamenilor, a recunoscut primarul de Căplani, însă și mai greu – acele spirituale. În context, locuitorii satului s-au bucurat foarte mult când a venit să slujească în biserica locală preotul nou, părintele Iurie. Părintele Iurie s-a adresat la toți creștinii după ajutor pentru a repara biserica. A contribuit toată lumea, au întins mână de ajutor consiliul local, agenții economici: SRL „Stabil Prim”, SRL „ElAgroGrup”, SRL „Bavasco”. Deși lucrările continuă, ți se bucură inima când vezi cum strălucesc la soare cupolele reparate ale locașului sfânt.
Primarul de Căplani este adeptul cultului frumosului în suflet și în natură. Una din dovezi este concursul poetic „Are și satul Căplani poeți” organizat cu implicarea familiei italianului Gabriel Zoppini și desfășurat recent cu mare succes. Fără doar și poate, va fi realizat și alt gând frumos, deoarece deja s-au început lucrările. Dumnezeu a făcut localnicilor un dar fără preț – 12 izvoare cu apă lină și dulce, dătătoare de sănătate, care curg într-un loc pitoresc. „Vreau să fac ceva și pentru suflet. Aici va fi un colțișor de rai care va atrage nu numai localnicii, dar și turiștii din alte părți”, a povestit visător dl Tabunșcic. Deja sunt amenajate cu piatră de soba mai multe izvoare. Văgăuna din apropierea cișmelei va fi transformată într-un lac cu apa din izvoare. Se vor amenaja locuri speciale pentru odihnă, o casă bătrânească din apropiere va deveni o pensiune pentru turiști. Și anume aici, în aer liber, se va desfășura concursul poetic devenind tradițional. Domnul să ajute!
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”