Noutăți

Nu cadeți pradă escrocilor telefonici!

La volantă cu participarea conducătorilor direcțiilor Consiliului raional și instituțiilor de rang raional care se desfășoară săptămânal la Consiliul raional dl Andrei Trofimov, comisarul Inspectoratului de poliție Ștefan Vodă, a transmis un mesaj de atenționare a cetățenilor raionului în privința excrocheriilor telefonice înregistrate în țară, inclusiv în raionul nostru. Schemele de păcăleală a oamenilor sunt bine gândite de unii criminali care se află în detenție dar au complici în afara închisorii care acționează conform indicațiilor de la pușcărie.

Ca regulă, ținta acestor escroci sunt părinții sau rudele apropiate ai cetățenilor noștri plecați peste hotarele țării. Când sună telefonul și o voce necunoscută spune că s-a întâmplat o nenorocire cu cineva din familie (pretextul poate fi diferit) și este nevoie urgentă de bani, rar cine, zguduit de veste, este în stare să judece la rece și să analizeze informația primită. Persoana în cauză cunoaște numele și unele circumstanțe din viața apropiatului nostru din numele căruia ne contactează, prin aceasta câștigând încrederea noastră. Astfel, a rămas fără 300 de euro un locuitor al raionului care într-atât a crezut celor spuse la telefon că s-a grăbit să transmită banii prin intermediu unui taximetrist angajat de escroci. Omul și-a dat seama că a căzut în capcana șarlatanilor când a contactat telefonic ruda și a aflat adevărul…

Inspectoratul de poliție avertizează cetățenii să fie prudenți, să nu cadă pradă a escrocilor telefonici. Nu vă grăbiți să transmiteți banii, indiferent de calea propusă, verificați informația contactând rudele. Dacă v-ați dat seamă că cineva încearcă să vă păcălească, apelați poliția. Nu vă grăbiți să vă bucurați când vi se spune la telefon că ați câștigat sume mari de bani – aceasta este o altă modalitate de a vă înșela și de a stoarce bani de la dumneavoastră.

Atenție!

În ultima vreme sunt din ce în ce mai multe cazuri în care s-au primit apeluri nepreluate de la numere necunoscute din străinătate. Cel mai probabil cineva dorește să vă păcălească și să vă fure banii. Dacă primiți un apel de la numere coduri de țară precum +257, +265, +92, +7, +234, +216,+375 etc., să nu răspundeți dacă numărul nu vă este cunoscut. Aceste apeluri fac parte dintr-un mod de escrocherie care există încă de la începutul anilor 2000.

Lista prefixelor de avut în vedere: +221 – Senegal, +222 – Mauritania, +223 – Mali, +224 – Guinee, +225 – Côte d’Ivoire, +226 – Burkina Faso, +227 – Niger, +228 – Togo, +229 – Benin, +257 – Burundi, +265 – Malawi, +92 – Pakistan, + 7 – Rusia, +234 – Nigeria, +216 – Tunisia, +375 – Belarus.

De asemenea, există cazuri când primiți mesaje SMS sau pe WhatsApp în care sunteți rugați să sunați înapoi urgent. Să nu faceți asta! În cazul în care vă lăsați păcăliți, atunci când veți verifica situația creditului vă veți da seama că ați pierdut o sumă uriașă de bani.