Noutăți

Ninsoarea puternică în raionul Ștefan Vodă – bucurie și necaz

Ninsoarea puternică din 27-28 ianuarie, prilej pentru marea bucurie a agricultorilor și oamenilor dornici de iarnă adevărată cu multă zăpadă, a dat multe bătăi de cap drumarilor responsabili pentru deszăpezirea drumurilor și asigurarea traficului rutier, angajaților IGSU, Secției situații excepționale Ștefan Vodă, administrației publice locale de nivelul I și II, angajaților Inspectoratului de poliție și Poliției de frontieră, „Moldtelecom” și rețelelor electrice. Au mult de lucru și angajații din sistemul asistenței sociale pentru acordarea ajutorul necesar bătrânilor solitari, altor categorii de oameni nevoiași.

La 27 ianuarie a avut loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de către Vasile Maxim, președintele comisiei, președintele raionului, în vederea reacționării operative în prevenirea și lichidarea situațiilor excepționale produse în urma condițiilor meteo nefavorabile. Astfel, toate forțele antrenate în deszăpezirea drumurilor și localităților, în acordarea ajutorului necesar de deblocare, tractare a mijloacelor de transport  activează non-stop și în coordonare, situația fiind permanent monitorizată de către celula de criză.

Situația este complicată, dar se întreprind măsurile necesare pentru a depăși diferite circumstanțe nefaste.

Consecințele ninsorii abundente sunt următoare: energia electrică a fost deconectată  parțial în Ștefan Vodă și Răscăieții Noi, complet în Palanca și Răscăieți; Copceac și Popeasca au rămas fără legătura telefonică; în Feștelița au apărut problema cu aprovizionarea cu gazele naturale, majoritatea drumurilor locale au fost blocate/înzăpezite. O excepție în acest sens au fost drumurile de acces spre localitățile Ștefan Vodă, Cioburciu, Ermoclia, Feștelița, Olănești, Popeasca, Purcari, Semionovca, Talmaza, Viișoara.

Cursa Chișinău-Volintiri o ajuns la o altă destinație – Consiliul raional, unde au fost adăpostiți pasagerii din cauza inaccesibilității drumului spre casă. Toți aici și-au petrecut noaptea și unii lucrători din Talmaza. Oamenii au fost serviți cu ceai fierbinte și plăcinte.

Două persoane, printre care o femeie gravidă din Olănești, au fost transportate și internate în spitalul raional. Au fost deblocate, cu forțele IGSU, la Tudora, 8 unități de transport în care se aflau 20 de persoane.

În lichidarea situației excepționale au fost  antrenate 11 unități de tehnică de la IGSU, 22 – APL, 26 – de la alte autorități. În context, Locuitorii raionului  Ștefan Vodă sunt îndemnați să se abțină de la călătorii.

Informația prezentată a fost actualizată la ora 12.00, 28 ianuarie curent, de celula de criză.

După remedierea consecințelor ninsorilor puternice va fi făcută o analiză pentru a trage concluzii de rigoare, pentru a aprecia nivelul adevărat de pregătire și acțiune în situație de criză în realitate, nu pe hârtie…

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”