Grație Programului NOVATECA biblioteca publica din Popeasca a devenit mai atractiva pentru locuitorii satului. De când avem cele doua calculatoare și o imprimantă performanta utilizatorii pot beneficia de diferite servicii moderne cum ar fi accesul gratuit la Internet, Skype, comunicări pe rețelele de socializare s.a.
Gratie echipamentului tehnologic am început, de fapt, și colaborarea cu dl Aton Port, conducătorul muzeului din sat. Incontestabil, valorile neamului contează foarte mult pentru că ele rămân în istorie. Or, și dl Port este o valoare atât pentru satul nostru, cât și pentru întregul neam. Misiunea mea ca bibliotecar este să promovez aceste valori pentru a le cunoaște cu adevărat și a le transmite din generație în generație.
Recent, în cadrul Campaniei Naționale de promovare a bibliotecii „Ne vedem la biblioteca” am organizat o întâlnire de neuitat a dlui Anton Port cu copiii școlii auxiliare Popeasca. Cu un deosebit interes au ascultat copiii istorisirile dlui Port: cum a devenit inventator, creând în curtea casei un centru de valorificare a energiei regenerabile, cum a început să sculpteze în lemn diferite lucrări decorative cu caracter religios. Pe lângă faptul ca dl Port este un etnograf iscusit și poate „să citească” orice prosop, țesătura, covor sau ie, dânsul este și un bun folclorist, participând la diverse concursuri folclorice atât în raion, cât și în capitala țării. Fiind meșter popular, confecționează cu multa dragoste și îngăduința instrumentele muzicale tradiționale, cum ar fi fluierul, cavalul, tilinca, cimpoiul, ocarine de tot soiul. Cei prezenți la întâlnire au avut fericita ocazie să-l asculte cum cânta la ele chiar în bibliotecă, iar spre sfârșit dumnealui a îngânat un refren chiar dintr-o frunza de liliac. Posedând aceste calități, dl Port poate face față atât oaspeților, cât și turiștilor interesați care îl vizitează des acasă ca să-i vadă moara de vânt, muzeul și alte invenții deosebite.
Copii au rămas impresionați de întâlnire cu meșterul popular, s-au bucurat de invitația dlui Port de a vizita muzeul de acasă.
Exprim sincera recunoștință dlui Port care a acceptat invitația la bibliotecă și a oferit tinerilor cititori informație interesantă despre instrumentele muzicale, istoria satului, tradițiile străbunilor.
Nina Crăciun, bibliotecara bibliotecii publice Popeasca