Noutăți

Munca valoroasă pentru societate

Raportul analitic cu privire la activitatea casei teritoriale de asigurări sociale în anul 2016 au prezentat, după compartimente, dna Viorica Godiac, directorul CTAS, și șefii secțiilor, doamnele Nina Carabulea, Eudochia Garet și Vera Știrbu. Au participat la adunarea de bilanț dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, și dl Alexandru Baluța, șef adjunct al oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat.

(Doritorii de a se informa despre activitatea CTAS pot accesa rubrica „Transparența decizională”, categoria „Rapoarte”, unde a fost plasat raportul integral.)

Pentru utilizatorii site-ului este important să cunoască unele momente ce țin de pensionare în condițiile noii legi despre care a vorbit dna Garet. Primul moment: dacă pensia stabilită după 1 aprilie 2017 va fi mai mică de 1500 lei, suportul financiar nu va fi acordat. Acest suport financiar (180 lei sau 100 lei) vor primi cetățenii care s-au pensionat până la 1 aprilie 2017 până la momentul când pensia lor va ajunge la 1500 lei.

Al doilea moment: nu credeți unor „experți” de la diferite televiziuni care îndeamnă cetățenii care au atins sau vor atinge vârsta de pensionare până la 1 aprilie 2017 să depună documentele după 1 aprilie 2017 pentru a primi o pensie mai mare. După cum a explicat dna Garet, cazurile sunt diferite, pentru unii cetățeni ai raionului în condițiile legii vechi pot fi stabilite pensii mai mari decât după 1 aprilie. Pentru lua o decizie corectă mai bine de cerut o consultație de la specialiștii CTAS.

În acest context, atât dl Gherman, cât și dl Baluța au stabilit în fața colaboratorilor CTAS o sarcină importantă: informarea maximă și corectă a cetățenilor despre prevederile noii legi de pensionare, despre necesitatea de a face defalcări în fondul social și de a exclude munca „la negru” și salariu „în plic”.

Dl Gherman a mulțumit personal și din partea dlui Molozea, președintele raionului, pentru munca depusă, atitudinea responsabilă față de obligațiunile de serviciu. Colectivul este profesionist și capabil de a atinge succese noi în activitate, a concluzionat vicepreședintele raionului.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”

DSC00041 DSC00046