Printre sărbătorile importante ale Republicii Moldova cea care se numeşte „Limba noastră cea română” are o încărcătură sufletească, emoţională, intelectuală deosebită. Pentru că redobândindu-ne prin luptă dreptul la limba română şi grafia latină, ne-am oferit nouă înşine şansa de a supravieţui ca neam. De aceea marcăm această sărbătoare an de an – când mai fastuos, când mai modest.
Şi anul acesta sărbătoarea „Limba noastră cea română” a început tradiţional de la bustul nemuritorului Mihai Eminescu. Aici a venit şi au depus flori conducerea raionului în persoana dlui Nicolae Molozea, preşedintele raionului, dlui Vasile Gherman, vicepreşedinte al raionului, au venit pedagogi, funcţionari publici, colaboratori ai inspectoratului de poliţie Ştefan-Vodă, locuitori ai urbei.
Apoi cei prezenţi au plecat la casa orăşenească de cultură, unde a avut loc unul din elementele-cheie ale sărbătorii – festivalul-concurs raional de cântec şi poezie patriotică „Cine are dor de plai” – etapa a doua, cea destinată declamatorilor. Dar înainte de a se începe festivalul cu un cuvânt de salut către cei prezenţi s-a adresat dl Nicolae Molozea, care a prezidat şi juriul concursului.
–Este greu să supraapreciezi valoarea sărbătorii „Ziua noastră cea română” şi ea trebuie păstrată cu sfinţenie, a remarcat preşedintele raionului. Dar nu mai puţin important este să avem unica atitudine justă care ar putea fi faţă de limba noastră – s-o promovăm, s-o studiem, aprofundându-ne cunoştinţele în ea, s-o vorbim corect, s-o protejăm ca pe o moştenire sfântă, căci avem o limbă extraordinar de frumoasă, bogată şi melodioasă, o limbă care este un mare motiv de mândrie naţională.
Apoi a urmat concursul propriu-zis la care au participat 19 declamatori. Majoritatea dintre care au demonstrat că au parcurs o bună porţiune de drum întru a însuşi arta declamaţiei. Participanţii au oferit publicului clipe emoţionale, de reală satisfacţie. Juriul a desemnat învingătorii concursului. Astfel, învingătoarea concursului a devenit Maia Ghidirim din Palanca, locul doi l-au împărţit dna Anastasia Malcoci din Viişoara şi Ruslana Caburgan din Cioburciu, iar locul trei le-a revenit lui Pavel Ştefan din Ştefan-Vodă, Valeriei Tăbăcaru din Carahasani şi Liviei Haret din Antoneşti.
După finalizarea festivalului-concurs au fost pronunţate bilanţurile etapei raionale a ediţiei a patra a Festivalului Naţional al cărţii şi lecturii.
Tot ca şi parte componentă a sărbătorii „Limba noastră cea română”, la ora 14.00, în incinta bibliotecii publice din or. Ştefan-Vodă s-a demonstrat cunoscuta peliculă artistică „Poienile roşii”, iar la ora 18.00 a fost prezentat spectacolul muzical „Sfânt mi-i graiul ce-l vorbim”.
Sursa: PRIER-info