Agricultură și Alimentație Noutăți

Motiv de îngrijorare – culturile agricole în pericol

Raionul Ștefan Vodă se confruntă din nou cu seceta. Fermierii semnalează lipsa umedității în sol și au temeri că la toamnă Moldova s-ar putea confrunta cu o criză alimentară. Lanurile de grâu sunt practic îngălbenite, iar porumbul și floarea soarelui, s-au stopat din creștere. Mii de hectare semănate cu cereale din prima și a doua grupă riscă să rămână fără roadă, iar agricultorii spun că sunt la ,,marginea prăpastiei,,.

La solicitarea conducerii raionului, în ziua de 25 mai 2022, Viorel  GHERCIU, Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, însoțit de Boris BOINCEAN, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din or. Bălti, au întreprins o vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă.

Au fost examinate mai mult de 10 câmpuri cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară, culturi tehnice și oleaginoase.

În urma evaluării situației de pe câmpurile agricole vizitate din localitățile Talmaza, Olănești, Volintiri, Antonești, Marianca de Jos și or.Ștefan Vodă, s-a ajuns la concluzia că culturile cerealiere, din cauza lipsei de precipitații, necesare pentru fazele de dezvoltare, se confruntă cu un stres profund, fapt ce duce la diminuarea producției agricole.Totodată, au avut loc discuții cu agricultorii raionului, despre necesitățile producătorilor agricoli din regiune, despre prognozele pentru recolta de cereale, mijloacele de sporire a fertilității solului și despre importanța menținerii calității solului prin prisma respectării asolamentului etc.

De asemenea, în cadrul vizitei de lucru, ministrul Gherciu și directorul Boincean, au vizitat stațiunea de captare și pompare a apei pe masivul de irigare Căușeni, care nu mai este funcțională din anul 1994.

Reprezentanții autorităților publice locale au comunicat că necesitățile de irigare ale agricultorilor din regiune sunt enorme și că reabilitarea stațiuniiar fi o soluție optimă pentru terenurile arabile, mai cu seamă în contextul lipsei precipitațiilor.

Diana Rusu, șefa DAA