Noutăți

Monument edificat în cinstea Marinarilor Basarabeni

Tradițional, în ultima duminică a lunii iulie se sărbătorește Ziua Marinarilor. De data aceasta, sărbătoarea a fost deosebită, în special pentru membrii Asociației Obștești a veteranilor marinei militare Alexandru Marinescu din Republica Moldova, filiala Olănești.

În timp relativ scurt, la intersecția celor patru drumuri din centrul s.Olănești, a fost edificat monumentul În cinstea Marinarilor Basarabeni precum este înscris și pe placa memorială. Monumentul însăși reprezintă o ancoră de 600 kg, fiind parte a unei corăbii timp de 85 ani. Atunci, chând corabia urma a fi dezasamblată ca metal uzat, la instistența AO a veteranilor marinei militare Alexandru Marinescu, ancora a fost adusă la Olănești.

Edificarea monumentului Marinarilor reprezintă materializarea unui ghând mai vechi: de a aduce omagiu jertfelor oamenilor mării. Membrii AO Alexandru Marinescu, au visat, chibzuit, frământat și decis: anii trec, iar memoria unui popor este menținută trează peste veacuri și prin monumentele consacrate celor mai merituorși fii…

De ziua însemnată – 25 iulie 2021 a avut loc ceremonia de dezvelire a monumentului, onorată de către Valentina Barbei, vicepreședintele raionului; Iurie Ostafii, primarul s.Olănești și Mihal Bulbuc, președintele AO a veteranilor marinei militare Alexandru Marinescu din RM, filiala Olănești. Sfințirea monumentului și litia de pomenire a mărinarilor trecuți la cele veștince, a fost oficiată de către Constantin Portărescu, parohul bisericii Cuvioasa Parascheva din localitate.

E remarcabil faptul că, evenimentul fastuos a avut loc în contextul celor 30 ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, la organizarea căruia au contribuit AO a veteranilor marinei militare Alexandru Marinescu din RM, filiala Olănești, direcția cultură, tineret, sport și turism a Consiliului raional Ștefan Vodă, parohia bisericii Cuvioasa Parascheva (s.Olănești) și administrația publică locală Olănești.

Foto de la acțiuni pot fi vizualiazate la compartimentul Galerie foto: https://stefan-voda.md/27768-2/