După reinstaurarea, în 1945, a regimului sovietic în Basarabia şi după încercările eşuate de colectivizare, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 au fost deportate, în cadrul Operaţiunii “Iug” (Sudul), în jur de 36.000 persoane (9.864 bărbaţi, 14.300 femei şi 11.889 copii). Deportarea s-a făcut în Siberia (Kurgan, Tiumeni, Irkuţk, Habarovsk) şi în Kazahstan (Aktiubinsk, Jambul şi Kazahstanul de Sud), fiind asigurată de 24.000 de activişti de partid şi “lucrători operativi”, cu 1.500 vagoane de vite. Astfel era “rezolvată” nu numai deschiaburirea, ci şi deznaţionalizarea. Ceea ce îl va face pe Stalin să declare la un moment dat că “problema ţărănească este baza, chintesenţa problemei naţionale”.
La 1 iulie curent, Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a semnat un decret privind Ziua comemorării victimelor stalinismului. Decretul a fost emis întru păstrarea în conștiința publică a paginilor tragice din istoria Republicii Moldova, ce țin de represiunile și exterminările în masă ale oamenilor în perioada deportărilor, precum și în scopul educării tinerei generații în spiritul libertății, democrației și al respectului pentru personalitatea umană.
În acest context, la 6 iulie curent, ora 10.00, conducerea raionului Ștefan Vodă, funcționarii publici din aparatul președintelui raionului și direcțiile Consiliului raional aui cinstit memoria celor care au trecut prin calvarul deportărilor prin păstrarea momentului de reculegere