Noutăți

Mitingul de comemorare a celor căzuți în războiul din Afganistan

Conducerea raionului, reprezentanți ai Uniunii veteranilor războiului din Afganistan, militarii, cetățenii raionului și-au dat întâlnire, la 14 februarie curent, în preajma monumentului ostașilor afganezi pentru a comemora militarii, băștinași ai raionului Ștefan Vodă care și-au pierdut viața în războiul din Afganistan.

Cu un omagiu și profunda recunoștință pentru veteranii războiului a venit dl Vasile Maxim, președintele raionului. „De la acela război crunt care a durat 10 ani sângeroși și plini de durere fizică și sufletească au trecut 31 de ani, a menționat dl Maxim. Au fost implicați în lupte crâncene și militarii din Moldova, mulți din ei și-au pierdut viața onorând datoria ostășească. Din acei 689 de ostași care și-au găsit moartea în Afganistan 5 sunt din raionul Ștefan Vodă. Numele lor este înscris pe acest monument pentru a rămâne în memoria compatrioților pentru totdeauna. E de remarcat faptul, că anume veteranii acestui cumplit şi îngrozitor război au fost printre primii care au ripostat atacurilor separatiștilor din stânga Nistrului, unii din ei, inclusiv din raionul Ștefan Vodă, jertfind viaţa pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova,” a accentuat președintele raionului înainte de a anunța un minut de reculegere în memoria celor căzuți.

Cuvinte de omagiu profund către camarazii de lupte în Afganistan a rostit dl Vladimir Lungu, vicepreședintele Uniunii veteranilor de război din Afganistan, și-au exprimat respectul și recunoștința față de ostașii afganezi dl Veaceslav Iurco, viceprimarul or. Ștefan Vodă și dl Sergiu Dodonov, președintele organizației  veteranilor participanți la războiul de pe Nistru.

 Moderatoarea mitingului de comemorare, dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, a punctat: „Datoria noastră este să-i pomenim pe cei care și-au pierdut viața, să-i păstrăm în memoria noastră și să demonstrăm generației care vine că eroismul și sacrificiul nu este uitat, că o țară care naște eroi are viitor! Dumnezeu să-i odihnească pe Anatol Sîrghi, s. Talmaza, Sergiu Ungureanu, s. Răscăieți, Sergiu Timotin, s. Olănești, Alexandru Tabacari, s. Carahasani, Alexei Tărchilă, s. Purcari!”

La finele activității, în semn de recunoștință veșnică eroilor care s-au jertfit viața îndeplinind datoria de ostaș au fost depuse flori la monumentul ostașilor afganezi.

DCTST aduce mulțumiri dlui Vladimir Cosinici, specialist casei de cultură orășenească, pentru sonorizarea evenimentului comemorativ.