Noutăți

Ministrul MADRM la Ștefan Vodă

La 22 iunie curent, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dl Ion Perju, a efectuat o vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă unde, împreună cu președintele raionului, dl Vasile Maxim, a vizitat gospodăriile agricole afectate de secetă și grindină, apoi a avut o întrevedere cu producătorii agricoli din raion. Ședința a fost organizată în contextul multiplelor solicitări din partea agricultorilor, susținuți de Consiliul raional, de a le oferi suport și de a interveni cu soluții eficiente pentru problemele cu care se confruntă în prezent din cauza calamităților naturale din anii precedenți și curente.

Producătorii agricoli din raion s-au pomenit într-o situație deosebit de gravă, astfel ei au cerut cu insistență ca în raion să fie declarată situația de forță majoră în agricultura. Deși dl Perju a informat prezența că a avut o întâlnire cu băncile comerciale și a primit asigurări că instituțiile bancare nu rămân indiferente la problemele din agricultură și sunt dispuse să colaboreze cu clienții care au avut de suferit în urma condițiilor climaterice nefaste din acest an, cei prezenți în sală au primit acest mesaj în mod sceptic. Producătorii agricoli sunt convinși că numai având certificatul de forță majoră își vor putea restructura datoriile față de bănci, furnizori de produse fitosanitare și fertilizanți, față de cotași.

Pe parcursul ședinței au fost abordate și alte probleme stringente soluționarea rapidă a cărora ar putea să remedieze situația creată. E vorba de restituirea TVA, moratoriul la impozitul pe salariu, asigurarea cu fondul semincer etc. Au fost discutate și cele mai durute probleme – irigarea și stațiile antigrindină. Agricultorii au vorbit despre multiplele piedici birocratice întâmpinate în crearea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigare, au cerut reevaluarea pagubelor cu privire la culturile agricole din grupa a doua.

„Prin comunicare și cooperare, împreună vom găsi soluții pentru a oferi suport sectorului agricol. Una dintre soluții sunt subvențiile, plata cărora va începe în perioada următoare. În acest sens, sunt prevăzute surse financiare în sumă totală de 100 milioane de lei. Banii vor fi alocați prioritar pentru agricultorii din cele mai afectate localități din țară”, a conchis ministru MADRM. În același context, dl Ion PERJU i-a îndemnat pe agricultori să-şi asigure terenurile, culturile agricole pe viitor, întrucât a fost aprobat de Parlament un nou proiect de lege, scopul căruia este susținerea producătorilor ce au înregistrat pierderi din cauza condițiilor climaterice. “Proiectul urmează să intre în vigoare din luna septembrie și prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70% și extinderea domeniului de acțiune al legii prin oferirea posibilității de asigurare subvenționată atât a cantității, cât și a calității recoltei culturilor agricole”, a precizat ministrul MADRM. Ministrul a mai declarat că, vor fi examinate și alte mijloace de intervenție orientate spre acordarea ajutorului producătorilor care se află în situație de criză.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”