Noutăți

Ministru Andrei Galbur la Ștefan Vodă

Andrei Galbur, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, la 16 noiembrie curent, s-a aflat în vizită în raionul Ștefan Vodă. În sala de ședință a Consiliului raional a avut loc întrunirea cu reprezentanți ai aparatului președintelui raionului, serviciilor descentralizate și desconcentrate în teritoriu, conducători ai instituțiilor medicale, primari ai satelor din raion. Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a informat că cei prezenți în sală vor putea adresa dlui Galbur întrebări din orice sferă de activitate, deoarece dl ministru va raporta guvernului despre toate problemele abordate.
Pentru început, dl ministru s-a referit la obiectivele principale ale activității ministerului, făcând referire la relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și Rusia. Dialogul constructiv cu partenerii externi este foarte important, deoarece țara are nevoie de susținerea financiară a statelor europene (Republica Moldova este cel mai mare recipient al ajutorului pe cap de locuitor) dar, cel mai important, are nevoie de experiența și asistența acestora la realizarea reformelor. Dl ministru a punctat că din 82 de acțiuni înscrise în foia de parcurs în șase luni ai anului 2016 au fost îndeplinite 79, astfel a fost restabilită încrederea partenerilor externi în cursul european al republicii. Reformele deși sunt complicate și nepopulare vor fi continuate, rezultatul celor implementate deja este simțit de populația republicii. Guvernul întreprinde măsuri pentru a stabiliza situația social-economică în țară, abordarea problemelor existente este fundamentală, strategică, sistematică, rezultatul reformelor va fi simțit pe parcurs, nu azi și nu mâine cum doresc oamenii care au pierdut încrederea în toate instituțiile statului.
Primul vorbitor, dl Valeriu Tabunșcic, primar de Căplani, a confirmat faptul că populația deja a simțit impactul pozitiv a unor reforme, în special ce ține de Fondul rutier. Astfel, în Căplani, cu contribuția surselor din Fondul rutier și a Consiliului raional au fost reparate 16 km de drum local. Lucrul în folosul comunității a beneficiarilor de ajutor social și salarizarea primarilor la un nivel decent – când vor fi soluționate problemele la nivel de stat, a întrebat primarul de Căplani.
La o problemă stringentă – lipsa cadrelor – sau referit dna Mariana Haret, șefa Centrului de sănătate Ștefan Vodă, și dna Raisa Burduja, șefa direcției generale educație. Situația în medicină și învățământ la acest capitol este cu adevărat catastrofală, este necesar de obligat specialiștii care au făcut studiile din contul bugetului de stat să lucreze o perioadă de timp în spațiu rural, și-au expus părerea acești conducători. Este necesar de diminuat biurocrația la nivel de minister, deoarece numărul rapoartelor trimestriale ale medicilor de familie a ajuns la 76, a punctat dna Haret. La fel, trebuie de făcut regulă în domeniul licitațiilor publice ca instituțiile medicale să fie aprovizionate cu tot necesarul la timp, fără tărăgănare care influențează negativ activitatea în sistemul medical, prestarea serviciilor de calitate.
Dl Veaceslav Cociu, primar de Carahasani, a vorbit despre rating-urile, sondajele sociologice care nu reflectă realitatea. Fiecare sat este un stat în miniatură, și oamenii sunt acei care trebuie să aprecieze schimbările pozitive și realizările puterii de stat. Despre necesitatea realizării reformei administrației publice locale se discută foarte demult, a subliniat primarul, când vor fi făcuți pași concreți în această direcție și care vor fi ele? Va exista un dialog deschis în aceasta privință? Dl Galbur a răspuns că reforma APL de nivelul I va fi dureroasă, 900 de primării în țară cu 3,5 mln de locuitori sunt prea multe, însă scopul final este profesionalizarea guvernării la nivel local și central.
La ședință au fost abordate și alte probleme soluționarea cărora este imposibilă la nivel local. Dl Andrei Galbur a menționat că guvernul Filip este guvernul faptelor și nu a vorbelor goale. Spre regret, numai timpul poate confirma sau infirma corectitudinea acestor afirmații, iar oamenii care s-au săturat tot să aștepte cu sutele părăsesc țara în fiecare zi…
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”