Blog Noutăți

Mesaj de felicitare de Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului

Anul acesta se împlinesc exact 25 ani, de când în Republica Moldova, prin decret prezidențial, a 3 zi de duminică din luna iunie se sărbătorește Ziua profesională a Lucrătorului  Medical și a farmacistului.

Această sărbătoare este o ocazie frumoasă de a veni cu cuvinte de mulțumire pentru toți cei, care prin vocație au devenit profesioniști, pentru toți cei, care și-au dedicat destinul suferințelor oamenilor, pentru toți cei care au manifestat și manifestă eroizm de a sta la patul suferindului- aceștia sunt medicii, asistente medicale, farmaciști cât și alți lucrători de fapt încadrați în sistemul sănătății care asigură buna funcționare a instituțiilor medicale.

Anul acesta este și o frumoasă coincidență de Ziua Lucrătorului Medical și Farmacistului cu frumoasa sărbătoare a creștinilor ”Duminica Mare”.

Să sperăm și ne dorim ca această coincidență cu frumoasa sărbătoare să ne umple sufletele noastre, a lucrătorilor medicali cu speranțe frumoase, cu încredere, curaj și izbândă în fața celor mai dure încercări – a izbuti  în fața provocărilor.

În prezent instituțiile de medicină primară și-au schimbat aspectul, posibilitățile. De la an la an se mărește volumul de servicii gratuite acordate persoanelor asigurate, cresc posibilitățile de diagnostic și tratament gratuit prin intermediul medicamentelor compensate. Pacienții au posibilitate să-și soluționeze  mult mai multe probleme de sănătate în instituția medicală din localitate.

Dar cunoaștem că medicina noastră a trecut în 2020 și continuă să treacă printr-un proces de provocări impuse de pandemia COVID-19. Am reușit să consolidăm eforturile și să trecem peste multe situați complicate.

Credeţi-ne, noi cunoaştem problemele tuturor instituţii medico-sanitare.

Le cunoaştem şi sperăm să vă acordăm susţinere. Căci o meritaţi, în primul rând, şi este o necesitate socială, într-al doilea rând.

Îmi permit să afirm că în şirul sărbătorilor profesionale Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului este una din cele mai semnificative şi mai larg consemnate sărbători.

Cred că am destule motive să afirm cu satisfacţie că cei care lucrează în domeniul medicinii şi farmaceuticii la noi ţin la bunul lor nume. Pentru că acest bun nume înseamnă truda a zeci şi sute de medici şi surori medicale, care pe parcursul a câtorva decenii şi-au făcut datoria cu rară dăruire.

Un respect deosebit doresc să exprim veteranilor din domeniul medicinei, celora, care au pus temelia sistemului de sănătate în raion, celora care au construit acest spital și au creat valorile și tradițiile frumoase, ne-au transmis o instituție cu autoritate și capacități puternice.

Cu regret, mulți lucrători medicali nu mai sunt azi printre noi. Dar sunt convins că profesionalismul lor îl resimțim până în prezent transmis prin intermediul discipolilor săi, prin însănătoșirea zeci, poate chiar sute, de oameni.

Stimaţi lucrători din domeniul medicinii şi farmaceuticii, vreau să vă doresc din numele meu personal, al Consiliului raional Ștefan Vodă să aveţi totdeauna harul de a răspunde la această necesitate omenească fundamentală, să vă bucuraţi de respectul şi dragostea pacienților, să aveţi parte de alte bucurii omeneşti, dar în mod obligatoriu să aveţi ceea pentru ce va-ţi consacrat – sănătate.

Mulțumesc din partea fiecărui pacient reântors acasă cu succes, mulțumesc din partea fiecărei mame, care a adus pe lume un copil. Mulțumesc din partea fiecărui om care a regăsit speranța într-o privire caldă și o vorbă bună.

Vă mulțumesc tuturor care ați transformat vocația în profesie și sacrificați parte din viața voastră pentru bunăstarea pacienților.

Cu înaltă consideraţiune,

Vasile MAXIM, preşedintele raionului