În rândul tuturor sărbătorilor pe care le avem 8 martie este cea mai gingaşă, mai caldă, mai sufletistă, mai intimă. Există o ţară bine cunoscută în care se sărbătoreşte pe larg Ziua Recunoştinţei. Ziua Internaţională a Femeii într-un anumit sens prezintă în sine şi Ziua Recunoştinţei. Şi totuşi Ziua Femeii are o conotaţie mai amplă, pentru că în această sărbătoare se regăsesc dragostea faţă de femeia care te-a adus pe lume – adică mama, şi faţă de cea care ţi-a continuat neamul prin copii – adică soţia, şi prin bunica care ţi-a îndulcit copilăria, şi prin sora care ţi-a fost alături în clipe bune şi rele. De asta şi spuneam că este o sărbătoare mai intimă, pentru că este a acelor femei care-ţi sunt cele mai aproape. Asta se referă în plan personal la fiecare bărbat în parte.
Eu însă mai sunt onorat şi de responsabila funcţie de preşedinte de raion şi conlucrez cu sute, mii de femei. Şi din actuala postură, şi din bogata activitate obştească precedentă m-am convins că majoritatea covârşitoare a femeilor sunt foarte buni conducători, specialişti, disciplinaţi şi responsabili în orice funcţie, inclusiv cea de rând. Recent, timp de aproape două luni, am desfăşurat adunări de bilanţ al activităţii în anul 2017 a structurilor Consiliului raional şi serviciilor descentralizate în teritoriu. Am fost, practic, la toate aceste adunări. Şi m-am convins din nou şi mai categoric că atât în plan numeric, cât şi de importanţă în viaţa raionului în întregime rolul femeilor creşte vertiginos pe an ce trece.
Nimeni nu-şi poate închipui astăzi domeniile educaţiei, medicinii, asistenţei sociale, culturii, comerţului etc. fără femei. În opinia mea, aceasta este o consecinţă a politicii promovate de actuala guvernare. În acest sens mi se pare semnificativă şi situaţia la Direcţia regională „Est” cu centrul la Ştefan-Vodă a Poliţiei de Frontieră, unde ponderea femeilor este într-o creştere permanentă. De aceea, oricât de pesimişti ar fi unii, sunt absolut convins că în ultimul timp atitudinea faţă de femei, faţă de promovarea lor la funcţii de răspundere s-a schimbat în mod radical. Şi asta este foarte important, pentru că li se acordă femeilor posibilitatea de a se realiza în domenii care erau considerate, practic, monopol al bărbaţilor. Iar cel mai îmbucurător este că femeile cu brio în marea lor majoritate îşi onorează funcţiile.
Vă port un enorm sentiment de respect, afecţiune şi recunoştinţă, stimate femei – doamne, mame, soţii, surori, fiice, colege de activitate din întregul raion – şi vă doresc din adâncul sufletului numai bine: ani mulţi şi plini de bucurii şi sănătate, fericire, dragoste de la cei apropiaţi, respect şi recunoştinţă de la bărbaţii care vă sunt colegi de muncă!
Plecăciune adâncă şi o sărbătoare cât mai frumoasă vă doresc!
Nicolae MOLOZEA, președintele raionului