Tradiția de a consemna ziua de 9 Mai lângă monumentul celor 11 eroi lomachiniști care s-au învrednicit de Steaua de Aur și titlul de Erou al Uniunii Sovietice a adunat multă lume de bună credință, de la conducerea raionului până la copii și tineri, pentru a acorda onoarea cuvenită înaintașilor ce s-au sacrificat în numele păcii și bunăstării viitoarelor generații.
Mitingul consacrat celor 72 de ani de la Marea Victorie asupra fascismului în cel de-al II-lea război mondial a fost deschis de către prezentatoarea, dna Maria Romanciuc. După audierea imnului Republicii Moldova dna Romanciuc a reamintit istoria glorioasă a bătăliei de la cota 107 de lângă Răscăieți când 11 pușcași de gardă în decurs de două zile au respins 17 contra-atacuri înverșunate ale inamicului, secerând prin focul de gloanțe 250 de dușmani.
Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a vorbit despre datoria sfânta a celor care 72 de ani trăiesc sub cerul pașnic de a pleca capul în semn de recunoștință față de eroii căzut în lupte cu fascismul și a onora pe acei care mai sunt în viață. Spre regret, în raionul nostru au rămas în viață numai 10 veterani de război starea sănătății ai cărora nu le-a permis să fie prezenți la înălțimea Lomachin. Nu întâmplător 9 Mai este și Ziua Europei. Țările Europei au căutat modalități de a evita un alt război. Contribuția pe care o poate aduce civilizației o Europă organizată și activă este indispensabilă pentru menținerea unor relații pașnice. E datoria noastră, a punctat președintele raionului, să contribuim cu toții la creșterea standardelor de viață și la crearea unei Europei mai unite.
Președintele organizației raionale a veteranilor, dl Nicolae Orlov cu o mare satisfacție sufletească a adus la cunoștință că organizația raională a veteranilor de război și muncă a editat Cartea Memoriei înveșnicind numele peste 1900 de locuitori ai raionului nostru care și-au jertfit viața pentru Marea Victorie.
Pline de emoții au fost cuvântările dnei Zinaida Marin, primar de Răscăieți și a dlui Petru Pușcă, băștinaș al satului care acum locuiește la Cahul. Anume localnicii, inclusiv pedagogii și elevii școlii, au depus multe eforturi pentru a înveșnici numele ostașilor-eroi.
Copleșiți de emoții puternice și recunoștință au fost membrii familiei Omelici care au venit din Kiev la mormântul tatălui, bunelului și străbunicului. Dl Victor Stepan Omelici s-a născut în anul 1941 și niciodată nu l-a văzut pe tata care a luptat din prima zi de război. Și iată acum, datorită muncii care a depus dl Nichifor Ceapchii, dar și localnicii, rudele au putut să îngenuncheze în fața monumentului unde și-a găsit ultima odihnă Ostașul Victoriei.
„Mă cheamă un glas din huma și durere” – cu acest generic a fost prezentat un colaj literar artistic. Elevii din gimnaziul Răscăieți au teatralizat poezia „Dansul partizanilor”, au interpretat cântece cu tematica militar-patriotică Ana Lutenco de la școala de arte Olănești, Carolina și Cătălina Ceban din s. Slobozia.
Acțiunea de comemorare a finalizat cu depunerea de flori la monumentul eroilor lomachiniști.
P.S. Mai multe imagini de la acest eveniment sunt publicate în rubrica „Galerie foto”