Noutăți

Memoria înveșnicită

 

Un eveniment important în sens spiritual s-a produs la 6 octombrie în școala profesională din Ștefan Vodă. Aici a fost dezvelită o placă comemorativă în memoria dnei Maria Cociu, Cetățean de Onoare al raionului Ștefan Vodă, pedagog consacrat, cu stagiu în pedagogie de 56 de ani, din care 40 de ani a activat în aceasta instituție în calitate de director adjunct și profesor de geografie. La 5 octombrie curent dna Cociu care a plecat în lumea celor drepți 1,5 ani în urmă ar fi împlinit 80 de ani…

În fața elevilor școlii au vorbit emoționant, cu multă căldură și pietate despre cea care a fost dna Maria Cociu directorul dl Boris Arpenti, dl Vladimir Băligari, director adjunct, dna Zoia Lasco, pedagog, elevii școlii. Sute de elevi păstrează în memoria lor cele mai frumoase amintiri despre fosta lor profesoară.

A participat la acest eveniment de comemorare și dl Nicolae Molozea – fostul discipol al dnei Cociu a devenit președinte al raionului Ștefan Vodă. Dl Molozea a fost profund mișcat de gestul copiilor dnei Cociu – Vadim și Eleonora, pe care dumneaei i-a iubit nespus de mult și cu care s-a mândrit toată viața.

„Mama Maria” – așa o numește și azi un alt fost elev al dnei Cociu – părintele Ștefan din s. Purcari care a oficiat serviciul divin și a sfințit placa comemorativă. Dna Cociu nu numai ne-a cultivat dragoste față de carte, dumneaei ne-a învățat întâi de toate să fim Oameni. Datorită profesoarei mele stimate și iubite am ajuns să fiu preot, cu recunoștință a spus părintele Ștefan. Dumnealui a adus în dar școlii o icoană cu rugămintea ca ea să fie instalată lângă chipul dnei Cociu care, o creștină adevărată, a mers prin viață cu Dumnezeu în suflet.

Cu tristețe, lacrimi în ochi, dar și cu bucurie a fost aceasta zi pentru Vladislav Cociu, primar de Carahasani, și Eleonora Cociu, pentru foștii colegi și discipoli ai răposatei, deoarece a fost înveșnicită memoria dnei Cociu anume acolo unde a fost al doilea casă dânsei, unde i-a rămas inima.

Să-i fie veșnică amintirea!

dsc00037dsc00045dsc00042dsc00058dsc00050dsc00065dsc00061