Mitingul raional consacrat celor 73 de ani de la Marea Victorie asupra fascismului în cel de-al II-lea război mondial tradițional a avut loc la 9 Mai la înălțimea Lomachin ce se află pe malul abrupt al Nistrului în preajma s. Răscăieți. Acest loc a devenit legendar deoarece anume aici de mai bine de șapte decenii în urmă vitejii din divizia 34, pușcași de gardă au respins 17 contra-atacuri înverșunate ale inamicului, dar n-au cedat capul de pod, secerând prin focul de gloanțe 250 de dușmani. 11 eroi și-au înscris numele pe veci aici, pe lespedea nemuririi.
Multă lume de bună credinţă, de la conducerea raionului până la copii şi tineri au venit la monumentul, numit în popor Lomachin, în numele celui care a decedat pe acest pământ, pentru a acorda onoarea cuvenită înaintaşilor ce și-au sacrificat viața și sănătatea în numele păcii şi bunăstării viitoarelor generaţii.
Timpul nu cruță pe nimeni – au rămas în viață numai 9 veterani, cei care au luptat pentru Marea Biruință pe linia întâi de foc sau în spatele frontului. Prezentatoarea, dna Maria Romanciuc, specialist principal DCTST, i-a numit pe nume: Ciapchii Nichifor, or. Ștefan Vodă – invalid de război, Pușca Ananie, s. Căplani, – invalid, Pavlicenco Serghei, s. Olănești – participant, Stețenco Constantin, s. Purcari – participant, Bujorean Nichita, s. Ștefănești – participant, Cerneavschii Simion, s. Volintiri – asimilat, Poiasniuc Nadejda, s.Purcari – asimilat, Mocan Alexandru, s. Palanca – asimilat, Gavrilovici Leonid, s. Tudora – asimilat. În memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în cel de-al doilea război mondial a fost anunțat un moment de reculegere.
A plecat capul în semn de recunoștință față de acei care au trecut prin cel mai mare calvar al omenirii punând pe altarul Biruinței viața și sănătatea dl Nicolae Molozea, președintele raionului. Dumnealui a menționat că pentru noi sunt importante nu doar memoria acelor ani, ci și lecţiile dure, scrise cu sânge pe care le-a oferit întregii omeniri cel de-al doilea război mondial. Dl Molozea a punctat că ziua de 9 mai are o dublă semnificație, fiind și Ziua Europei, care promovează același mesaj – pacea și unitatea între națiuni. Orice ţară care alege în mod democratic să adere la UE preia şi valorile fundamentale de pace şi solidaritate ale Uniunii. Aceste valori prind contur prin dezvoltarea economică şi socială şi prin garantarea unui nivel de viaţă decent pentru toţi cetăţenii.
Dl Nicolae Orlov, președintele Consiliului raional al organizației de veterani ai războiului și muncii, la fel ca și dna Zinaida Marin, primarul de Răscăieți, au chemat să nu uităm niciodată pe acei căzuți în câmpul de lupte, să avem grijă de puținii veterani rămași în viață, ultimii martori oculari al masacrului mondial, să păstrăm pacea pe acest pământ și să avem parte de eroi în muncă.
Evenimentul a fost însoțit de secvențe artistice prezentate de către elevii gimnaziului s. Răscăieți. O notă deosebită a adus evenimentului fanfara de copii din Ștefan Vodă, dirijor Igor Dumitrașcu.
Mitingul a finalizat cu depunerea de flori la monumentul consacrat eroilor, căzuți în luptele celui de al doilea război mondial.
Mitingul a fost organizat cu forțele comune ale Consiliului raional, direcției cultură, tineret, sport și turism, gimnaziului și administrației publice s. Răscăieți.