Blog Noutăți

Membrii AGIRo s-au întâlnit la Ștefan Vodă

O zi de neuitat și emoții profunde au trăit membrii sucursalei Ștefan Vodă, președintele dna Natalia Darii, a filialei RM a Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRo) care au avut ca oaspeți colegii din majoritatea judeților al țării vecine și din raioanele țării. Pentru prima dată o delegație impunătoare a membrilor asociației române în frunte cu dl Viorel-Dănuț Dolha, președintele AGIRo, a vizitat o sucursală a asociației din Moldova.

Oaspeții au fost întâlniți cu pâine și sare în piața Libertății, lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. Primele impresii plăcute a invitaților au fost legate de scena improvizată cu câteva personaje din dramele istorice „Apus de soare” de Barbu Delavrancea și „Oltea” de Andrei Strâmbeanu. După ce formația folclorică „Vatra Nistreană” de la casa de cultură orășenească a adresat oaspeților un salut muzical, iar tinerii în costume naționale i-au adus în dar un buchețel de spice de grâu, simbol de bucurie, rodnicie, belșug și puritate, a venit un fața oaspeților cu un mesaj de salut dl Gheorghe Anghel, primar de Ștefan Vodă. Dumnealui a făcut un excurs succint în istoria urbei, care pe parcursul a 110 ani de la localitatea Cîzîl fondată de nemții coloniști a evaluat în centrul raional Suvorov, iar apoi Ștefan Vodă. La finele părții oficiale au fost depuse flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Oaspeții cu mare plăcere s-au fotografiat, imortalizând momente frumoase, alături pe personajele istorice în care s-au transformat elevii liceului „Ștefan Vodă”.

Această acțiune de valoare a continuat în școala de arte „Maria Bieșu” unde a avut loc un mini-concert comemorativ „Învățătorii neamului”. Dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, în cuvântul său de bun venit, a transmis mesajul de salut din partea dlui Iurie Moiseev, președintele raionului. Dl Gherman a oferit informații importante despre raionul Ștefan Vodă care la 23 decembrie va sărbători 55 de ani de la fondare. Vicepreședintele raionului a pus accentul pe sistemul instructiv-educativ, mulțumind cadrelor didactice pentru munca atât de importantă pentru societate depusă cu mult suflet și profesionalism.

După cum au menționat membrii asociației din România, AGIRo este o provocare pentru toate cadrele didactice. Școala este un subiect extrem de important, deoarece ține de viitorul copiilor noştri.

Dna Natalia Darii a subliniat: „Parteneriatul pedagogic are un rol deosebit în activitatea fiecărui învăţător. O prietenie pedagogică necesită comunicare între prieteni, de aceea suntem nespus de mulţumiţi de vizita colegilor. Cu fiecare întâlnire a membrilor asociaţiei vom deveni o echipă performantă de care vor beneficia nu numai cadrele didactice, dar şi discipolii lor.”

Prezentatoarea, dna Marina Ganea, a vorbit de pe scenă despre personalitățile de pe meleagurile noastre care prin realizările lor excepționale, inclusiv în educație, au devenit remarcabile și au rămas în istoria umanității – Ștefan Ciobanu, Mihail Berezovschi, Maria Bieșu.

Numerele artistice prezentate de discipolii școlilor de arte din raion, artiștii amatori ai casei de cultură orășenească au fost apreciate cu aplauze furtunoase și strigăte de „bravo”. Astfel, au delectat văzul, auzul și sufletul spectatorilor dna Svetlana Agachi, pedagog la centrul de creație a copiilor și adolescenților, naiștii Daniel și Lucian Perebinos, vocalista Ana Lutenco, saxofonistul Artiom Mititelu de la școala de arte Olănești, fluieriștii din Volintiri, ansamblul de dans popular și fanfara „Ciocârlia”din Ștefan Vodă.

De menționat, că atmosfera de prietenie, susţinere, încredere, căldură sufletească a fost menţinută de la început până la finalul întâlnirii.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”