Noutăți

„Mărturisiri” teatrale despre trecut și prezent

Cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, direcția cultură, tineret, sport și turism sub egida Consiliului raional a desfășurat festivalul raional al teatrelor de amatori „Mărturisiri”, ed. 2019. (Imaginile de la eveniment sunt plasate în rubrica „Galerie foto”)

Prezentatoarea festivalului, dna Maria Romanciuc, specialist principal al DCTST, a adresat tuturor iubitorilor de teatru, artiștilor amatori și conducătorilor colectivelor teatrale din localitățile raionului felicitări cu Ziua Mondială a teatrului. Dna Romanciuc a menționat că teatru cuprinde în sine forţa de comunicare a artei scenice ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice, iar spectacolele prezentate de colectivele teatrale au confirmat acest lucru.

La festival au participat 12 colective din 10 localități, pe scenă ieșind 87 de actori amatori de diferite vârste. Au avut loc și surprize plăcute atât pentru organizatori cât și pentru spectatori: membrii clubului de limbă engleză pe lângă biblioteca publică Ștefan Vodă au prezentat povestea „Capra cu trei iezi” în limba engleză, iar artiștii amatori din s. Brezoaia, elevii gimnaziului rus, au înscenat povestea lui Ion Creangă „Soacra cu trei nurori” în limba română. Despre peripețiile soacrei în limbaj scenic au povestit cu iscusință și artiștii din gimnaziul s. Talmaza. Cu o viziune și interpretare mai modernă a aceleiași povești a lui Creangă a venit în fața spectatorilor trupa teatrului din s. Căplani condus de dna Antonina Calalb. Toate „perlele” limbajului și interpretării au fost apreciate cu zâmbete, râsetele publicului și aplauze. Deci, trei spectacole diferite, fiecare cu farmec deosebit.

Teatrul din Copceac a prezentat un spectacol de revistă inedit „Cu speranța-n buzunarul gol”, deoarece autorii scenariului sunt din partea locului – dna Raisa Ceban și dna Ludmila Lazarev, lucrătorii de cultură cu „buzunarul plin” de idei originale și talent.

Teatrul-model „Arborii” din Palanca a cucerit publicul cu piesa „Amarul iubirii” după Leonid Corneanu, regizor Vera Ghidirim.

Teatrul de satiră „Flacăra” din Carahasani, regizor dna Galina Marinescu, a adus în scenă dilema „Ce ești tu?”. Gluma-i glumă, iar alegerea ne aparține în serios…

Teatrul „Renaștere” din s. Crocmaz cu filele din piesa lui D. Matcovschi „Tata”, regizor Eugenia Dorobeț, a vorbit despre valorile familiei, despre relațiile dintre generații.

Artiștii teatrului „Frunze de dor” din s. Volintiri, regizor Larisa Roșca, au ales o armă umoristică în lupta cu viciile societății contemporane, prezentând „Călugării escroci și spovedania”.

„Substanța chimică”, adaptare după Petru Cebotari, a teatrului „Crenguța de iederă” din s. Feștelița a stârnit nu numai zâmbete, dar și gânduri triste despre soarta țăranului.

A finalizat festivalul pe notă patriotică – elevii gimnaziului „Maria Bieșu” în cadrul teatrului poetic au îndemnat contemporanii lor „Reaprindeți candela nemuririi”.

Festivalul teatrului a dăruit publicului multe emoții pozitive, zâmbete și dispoziție bună. Sunt mulțumiți și organizatorii, deoarece, cum a menționat dna Valentina Uța, șefa DCTST, au fost atinse obiectivele generale – popularizarea și dezvoltarea artei teatrale, îmbogățirea repertoriului formațiilor teatrale cu noi creații dramatice și montări scenice. O altă latură pozitivă – n-au fost înregistrate abateri de la Regulamentul festivalului, a fost respectată tematică propusă.

Juriul condus de dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, a apreciat înalt arta interpretativă, ținuta scenică, decorul, regia montărilor scenice și a înmânat colectivelor, conducătorilor artistici, actorilor care s-au evidențiat prin talent juriu diplome și cadouri de preț. Astfel, au fost decernate colectivele teatrale din Copceac, Palanca, Ștefan Vodă, Căplani, Brezoaia, Carahasani, Volintiri (gimnaziu), Feștelița, Talmaza (gimnaziul), Crocmaz, Volintiri (casa de cultură). S-au vrednicit de diplome și cadouri Raisa Ceban și Ludmila lazarev din Copceac, Vera Ghidirim din Palanca, Aliona calalb din Căplani, Diana Zamfir-Lungu din Ștefan Vodă, Dorel Cociu din Carahasani, Mihail Chetrosan din Copceac, Liuba Ghîncul din Volintiri, Igor Ceban din Volintiri, Petru Cebotari din Feștelița, actorii teatrului „Arborii” din Palanca, bibliotecile publice din Ștefan Vodă și Căplani.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”