La 4 ianuarie, conform planului de activitate, direcția generală educație a desfășurat o ședință de lucru cu managerii școlari. La ședință au participat și domnii Nicolae Molozea, președintele raionului, și Vasile Gherman, vicepreședintele raionului.
Dna Raisa Burduja, șefa DGE, a subliniat din start că agenda ședinței este suprasolicitată, cuprinzând 20 de chestiuni. Întâi de toate a fost pusă în discuție activitatea Consiliilor de Etică care, conform Codului de Etică, au fost constituite în fiecare instituție educativă. A intrat în vigoare Regulamentul Codului de Etică, urmează să fie întocmite planuri de activitate a Consiliilor de Etică.
Un alt subiect important – școlarizarea copiilor. Dna Burduja a accentuat că situația reală la acest compartiment nu este atât de bună cum se arată în rapoarte – 4 elevi neșcolarizați și 13 abandonuri. DGE a efectuat un control riguros în școlile mici și a depistat un șir de încălcări care deja au fost înlăturate. Șefa direcției s-a oprit asupra unora particularități de întocmire a documentelor obligatorie, cinci la număr, ce țin de școlarizare: listele după anul de naștere de la primărie, cartea alfabetică, cartea de ordine a elevilor, dosarele personale ale elevilor și registru școlar. Pentru a cunoaște mai bine situația în care se află copiii și familiile lor, este necesar ca diriginții măcar o dată pe an să efectueze recensământul, a punctat dna Burduja.
Dl Molozea în discursul său s-a referit la două aspecte – alimentația copiilor și elevilor și școlarizarea. Managerii instituțiilor educaționale sunt responsabili pentru orice încălcare sau fraudare comisă, inclusiv în fața legii, a reiterat președintele raionului. Este foarte complicată situația școlilor mici care au fost susținute de Consiliul raional din componenta raională ce contravine legislației în vigoare. În context, instituțiile educaționale vor activa în baza bugetelor elaborate fără să mizeze pe componenta raională care va fi folosită după destinație. Dl Molozea recent a vizitat gimnaziul s. Răscăieți și a rămas cu impresii bune, deoarece instituția gestionează corect sursele financiare, peste tot e curat și în ordine. Astfel, gimnaziul din Răscăieți poate servi drept exemplu pentru alte instituții de învățământ, a concluzionat președintele raionului.
Dna Burduja a informat despre modificările în Regulamentul de atestare a cadrelor didactice, despre rigorile controlului din partea Inspectoratului Școlar Național. În context, șefa DGE a atenționat: se interzice colectarea banilor de la părinți sub orice aspect, inclusiv pentru desfășurarea examenelor!
Printre chestiunile discutate a fost și pregătirea către examenele de absolvire a gimnaziștilor și liceenelor. Fiecare manager dispune de toate documentele necesare pentru buna pregătire către examene. Metodologiile de desfășurare a BAC-ului și examenelor în clasa noua nu s-au schimbat, deja pot fi organizate adunări pentru a informa părinții și elevii despre toate aspectele examenelor. Este important de informat la timp și corect restanțierii pentru ca ei să nu piardă dreptul de a susține examenele ratate. Au fost puse în discuție și alte chestiuni, nu mai puțin importante pentru asigurarea unui proces calitativ de instruire și educație.
Cu an ce trece cresc responsabilitățile managerilor și volumul de lucru organizatoric. Mă întreb: când managerii școlari vor fi scutiți de necesitatea de a face și ore cu elevii?
Valentina GORNOSTALI, IP „PRIER”