Noutăți

Luptă cu COVID continuă, situația rămânând alarmantă

La 14.00, 22 iunie curent, s-a început conferința online a comisiei raionale extraordinare de sănătate publică, la ordinea de zi fiind situația epidemiologică în raion. Deoarece membrii comisiei concomitent sunt și conducători ai direcțiilor și instituțiilor publice, serviciilor desconcentrate în teritoriu, președintele raionului, dl Vasile Maxim, a cerut informații despre activitatea desfășurată și programul de lucru pentru săptămâna curentă.

Despre situația epidemiologică a informat dna Lidia Lucianov, specialistul Serviciului sănătate publică Ștefan Vodă. Astfel, situația este alarmantă. Până la moment, au fost confirmate 359 de cazuri de infectare cu COVID, din ei 269 de persoane s-au tratat. 302 de persoane care s-au întors în raion de peste hotarele țării se află în autoizolare. Medicii de familie monitorizează zilnic alte 121 de persoane care au avut contact cu persoanele infectate și acum se află în carantină. 22 de persoane suspecte sunt în așteptarea rezultatelor testelor. La data de 19 iunie au fost confirmate pozitiv la COVID 4 cazuri (a câte unu în Purcari, Marianca de Jos, Talmaza și Copceac), la 20 iunie – 5 cazuri (Ștefan Vodă – 2, Ermoclia – 1, Semionovca – 1 și Copceac – 1).

Situația cea mai gravă este la Ștefan Vodă și Copceac. Deci, în ultimele 14 zile în centrul raional au fost confirmate pozitiv 11 cazuri, în Copceac – 18. Este îngrijorător faptul că în majoritatea cazurilor sursa de infectare este necunoscută, prin urmare infecția „se plimbă” liber și prezintă pericol major pentru persoanele care nu respectă măsurile de protecție.

Dna Luchianov a informat și despre două cazuri ieșite din comun. Este vorba despre faptul că la magazinul dnei Aneta Frunze au fost confirmate pozitiv trei angajați, însă proprietarii magazinului refuză categoric să numească încă un lucrător, care a fost în contact, deși sănătatea lui poate fi în pericol. Dacă așa procedează oamenii care au o poziție în societate, un business propriu, atunci ce să vorbim despre simplu cizmar, confirmat pozitiv, care lucrează într-un vagon? Nici el nu vrea să divulge contacții, tovarășii de chef, pe care le cunoaște numai pe prenume…

Membrii comisiei au decis să fie luate măsuri de rigoare, conform legislației, iar magazinul va fi închis până la 3 iulie curent.

La 21 iunie angajații Inspectoratului de poliție Ștefan Vodă au depistat multe încălcări ale restricțiilor la piața din Olănești. Despre situația la piață au vorbit dl Andrei Trofimov, șeful inspectoratului, și dna Ana Caraman de la Direcția siguranță alimentelor Ștefan Vodă. Amenzile aplicate vor contribui la schimbarea comportamentului neadecvat atât a vânzătorilor, cât și cumpărătorilor…

La spitalul raional, unde a fost deschisă secția COVID, după raportul dlui Balanețchi, situația este sub control. În secție primesc tratamentul 14 pacienți infectați, 3 persoane se află la triere. Spitalul dispune de echipament și medicamente necesare. De alte maladii se tratează încă 40 de pacienți. Totodată merg lucrările de construcție la etajul trei.

Dna Mariana Haret, șefa Centrului de sănătate Ștefan Vodă, a menționat că activitatea medicală se desfășoară normal, cu înalte măsuri de precauție, pacienții sunt primiți după programare.

Despre activitatea instituțiilor din subordine au vorbit dl Igor Sârghi, seful substației de asistență medicală de urgență, dna Raisa Burduja, șefa DGE, dna Aurica Cebotari, șefa DGASPF, dl Oleg Topor, șeful secției situații excepționale, și alții.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”

P.S. O veste bună: în ultimele 24 de ore în raionul Ștefan Vodă  n-a fost înregistrat niciun caz de infectare cu COVID.